Slovinsko přikryl led. Stovky tisíc lidí jsou bez elektřiny

Sto padesát tisíc domácností ve Slovinsku je už pátý den bez dodávek elektrické energie. Vláda povolala armádu a požádala o pomoc Evropskou unii. Obnovit dodávky elektrické energie pomáhají záchranářské týmy z Německa, Rakouska i České republiky. Z Ostravy přijel šestičlenný tým hasičů s naftovou elektrocentrálou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na některých místech Slovinska zamrzlo všechno, včetně cedulí

Na některých místech Slovinska zamrzlo všechno, včetně cedulí | Zdroj: Reuters

Nejhorší situace je v městě Postojna na jihozápadě země. Ta vypadá jako město duchů.

„Celé město je pokryté vrstvou ledu, místy silnou až deset centimetrů. Ze stromů, ze semaforů, z domů visí několik desítek centimetrů dlouhé ledové krápníky. Život se tady prakticky zastavil,“ hodnotí situaci na místě zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo ve slovinské Postojné sleduje aktuální situaci zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Všude je tma. Jediná okna, která svítí, patří místní nemocnici, jež má vlastní agregát. Ostravští hasiči napájejí z kontejnerové naftové elektrocentrály trafostanici na kraji města, zásobují především místní policejní stanici a několik málo okolních domů.

„Je to katastrofa. Trvá to už čtyři dny. Nejprve hustě sněžilo, pak začalo pršet a všechno zmrzlo,“ říká mladá žena v recepci hotelu.

Pokoje jsou sice prázdné, hotelová loby je ale díky agregátu jedním z mála míst, kde svítí několik světel. Pár hostů, všichni místní, ale sedí u čaje v kabátech a čepicích. Třicetitisícové město je zcela odříznuté od elektřiny, a tak se nejen netopí, ale přerušeny jsou i dodávky vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek informuje o situaci ve slovinském městě Postojná

Nejsledovanějším pořadem slovinských médií je předpověď počasí. Stejně tak jako výčet silnic, které jsou stále uzavřené. Velká část země je pořád pokrytá vrstvou ledu a meteorologové předpokládají oteplení nejdříve ve středu.

Do oblastí odříznutých od světa dopravují zásoby vojenské vrtulníky. Na mnoha místech jsou zavřené úřady, banky i školy. Aktuálně probíhá především odstraňování škod - všude jsou popadané stromy, sloupy a dráty elektrického vedení. Otázka, kdy začne elektřina opět fungovat, zatím není na místě.

Do Slovinska sužovaného rozmary počasí dorazili čeští hasiči s elektrocentrálou

Číst článek


Zvětšit mapu

Jaromír Marek, kap, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme