Zeman ve středu jmenuje Rusnoka členem bankovní rady ČNB

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje expremiéra úřednické vlády Jiřího Rusnoka členem bankovní rady České národní banky (ČNB), oznámil dnes Pražský hrad. Jmenování se očekávalo, prezident o něm totiž mluvil už od nástupu do funkce před více než rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a premiér Jiří Rusnok vystoupili na tiskové konferenci k situaci kolem Dolu Paskov

Prezident Miloš Zeman a premiér Jiří Rusnok vystoupili na tiskové konferenci k situaci kolem Dolu Paskov | Zdroj: ČTK

Jiří Rusnok byl od července 2013 do konce letošního ledna premiérem „vlády odborníků“. Ta v srpnu nezískala důvěru poslanců a následně podala demisi; prezident ji pak pověřil řízením země do ustavení nového kabinetu.

Předtím Rusnok působil jako šéf ING penzijního fondu. Dříve byl i ministrem financí a ministrem průmyslu a obchodu.

Rusnok nahradí současnou členku bankovní rady Evu Zamrazilovou, které končí šestiletý mandát 28. února. Další obměna rady proběhne v červenci 2016, kdy končí mandát guvernérovi Miroslavu Singerovi a členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi.

Sedmičlenná bankovní rada České národní banky určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních.

Na začátku listopadu loňského roku například rozhodla o zahájení devizových intervencí. Cílem bylo oslabit korunu, a více tak uvolnit měnové podmínky. Kurz chce ČNB držet poblíž 27 korun za euro.

Centrální banka zásah zdůvodňovala mimo jiné tím, že pro zdraví ekonomiky je nutné oživit inflaci. Intervence vyvolala rozporuplné reakce odborníků. Naopak výrobní podniky rozhodnutí uvítaly a doufají, že povede ke vzniku nových pracovních míst.

Jiří Rusnok - vládní funkce | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme