V ostravském Divadle Jiřího Myrona má premiéru nové nastudování Macbetha

Na ostravská jeviště se vrací nejkrvavější ze Shakespearových tragédií. Macbetha v novém nastudování uvádí dnes v premiéře Národní divadlo moravskoslezské. A diváci budou zřejmě překvapeni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Jiřího Myrona

Divadlo Jiřího Myrona | Foto: Národní divadlo moravskoslezské Ostrava

„Macbeth je jedna z nejkrásnějších shakespearovských her a staří divadelníci říkají, že když se nejde proti textu, proti Shakespearovi, tak Shakespeare snese mnoho různých pohledů a na režisérovi je, jaký pohled vybere.“

To říká herec Vladimír Polák k novému nastudování, které na jednu z nejslavnějších tragédií nahlíží z trochu jiného úhlu. Hostující režisér Rastislav Ballek se totiž víc než na postavy nebo příběh zaměřil na divadelnost celé hry.

„Pochopil jsem, že Shakespeare je v podstatě manuál divadla, ať už dobového, nebo současného. Se vším, co divadlo potřebuje: krev, zradu, boj, armádu,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém nastudování Shakespearova Macbetha v ostravském Divadle Jiřího Myrona informovala reportérka Kateřina Daňková

I samotnou scénu tak tvoří jedno velké jeviště, na kterém stojí další, tentokrát v alžbětinském duchu. A ani na jedné se s krví nešetří. „Pro nás je scéna to, co je Shakespeare. Je to jeviště – a je to jeviště na jevišti. To je základní věc,“ tvrdí režisér.

„Celá inscenace se odehrává jakoby v našich hlavách,“ přidává další vodítko herečka Lada Bělašková alias Lady Macbeth. Kdo tak od ostravské inscenace čeká jasnou linku nebo alžbětinské kostýmy, bude podle ní odcházet při nejmenším v rozpacích.

„Možná některý divák to skousne, některý ne, těžko říct. Pro mě to je určitě obohacující. A myslím si, že kdyby se do dnes dělalo tím zastaralým způsobem, to už tady bylo mockrát a já mám ráda, když se hledají nové cesty a nové vidění věcí, takže já jsem moc spokojená,“ říká.

„Když jdete na Macbetha, musíte vědět, že jdete na hru, která je uvedená větou Hnus je krása a krása je hnus. Hned v začátku se říká, že se budete dívat na svět, který je převrácený. Kde to, co má být krásné, je hnusné, a naopak,“ dodává Rastislav Ballek, který je sám zvědavý, jak jeho režijní vizi přijme ostravské publikum.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme