Komiksy, kam se člověk podívá. V Olomouci začne velká výstava díla Káji Saudka

Olomoucké Muzeum moderního umění zaplnily komiksy. Ve čtvrtek večer tam začíná výstava věnovaná králi komiksů, Kájovi Saudkovi. Ilustrátorovi, malíři, autorovi prací pro film i televizi vzdává muzeum hold do 18. května velkou retrospektivou. Jde o dosud největší přehlídku Saudkovy tvorby. Komiksy jsou všude, kam se člověk podívá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdo chce zabít Jessii? - ukázka komiksu Káji Saudka

Kdo chce zabít Jessii? - ukázka komiksu Káji Saudka | Foto: Katalog výstavy Kája Saudek and 60's

„Jsou zde originály jeho nejlepších komiksů, jsou zde některé kresby z filmu Čtyři vraždy stačí drahoušku a kvanta volné tvorby, filmových plakátů, práce pro televizi, knížky, které ilustroval, časopisy, noviny, pozvánky, katalogy,“ popisuje kurátor výstavy Libor Gronský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavu se vypravila i Radka Kvasničková

Podle ředitele muzea Michala Soukupa jde zatím o vůbec největší výstavu Káji Saudka. „Opravdu jsme se snažili z největších sbírek a od jeho rodiny svézt to nejlepší. Je tu zhruba 650 věcí.“

„Kája Saudek udělal za svůj život tisíce kreseb, ale přitom žádným dílem není zastoupen ve veřejných sbírkách, takže jsme se museli pohybovat mezi soukromými sběrateli. Významné bylo, že s námi velmi výrazně spolupracovala jeho rodina,“ dodal Michal Soukup.

Kája Saudek (1935) je nejvýznamnější český komiksový tvůrce. Je jedinou osobností v českém komiksu, jejíž význam přesáhl hranice České republiky. Je bratrem známého fotografa Jana Saudka.

Na výstavě tak jsou i některé unikáty, například tři čísla časopis Tuleň, který společně udělali čtrnáctiletí Kája a Jan Saudkové, nebo jejich společný komiks Byl jednou jeden den z počátku padesátých let.

Kurátor výstavy Libor Gronský je přesvědčen, že je Kája Saudek jednou z nejvýznamnějších osobností naší malířské, ilustrátorské a komiksové tvorby 20. století.

„Je mi velmi líto, že není tak etablován v encyklopediích a slovnících, ale věřím, že tato výstava tomu pomůže.“

Radka Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme