Koupaliště v Lovosicích poničené loňskou povodní, bude rok mimo provoz

V Lovosicích na Litoměřicku se letos koupání přímo ve městě nedočkají. Tamní radnice chce totiž koupaliště, které poničila loňská povodeň, opravit. To s sebou ale přinese uzavření i přes hlavní sezonu. Lidem se to příliš nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koupaliště, plavání, bazén (ilustrační foto)

koupaliště, plavání, bazén (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

"Vadí mi to, my jsme chodili na koupaliště, podobně jako chodí někteří lidé na chatu. Teď budeme muset jezdit až do Litoměřic. To z toho mám teda radost," říká paní Petra z Lovosic.

Tamní koupaliště poničila loňská povodeň. Škodu, kterou velká voda způsobila, odhaduje lovosická starostka Lenka Lízlová z ČSSD na zhruba 80 milionů korun. „V tuto chvíli jsou na celém sportovním areálu, který je ve vlastnictví města, jsou škody zhruba 80 milionů korun,“ sděluje.

Oprava sportovního areálu spolu s koupalištěm se ale protáhne. Město chce totiž všechno udělat tak, aby mohla například rodina s dětmi koupaliště i sportovní areál využít k celodenní zábavě. K dispozici budou volnočasové aktivity, občerstvení, sociální zázemí atd.

Proto ale bude areál tento rok mimo provoz. Obyvatelé Lovosic to chápou. Pokud to ale bude znamenat lepší prostředí i zázemí koupaliště i celého sportovního areálu.

"Jestli to dají pořádně do kupy, tak to ještě rok vydržíme, otázka je, jestli se mnou budou za rok děti ještě chtít chodit na koupaliště," říká s úsměvem na rtech paní Petra.

Opravy mají zaplatit peníze z hazardu

Na opravu koupaliště městu pojistka z povodní nepomůže. Podle lovosické starostky se ale nabízí využití peněž z hazardu.

"Pojistka určitě náklady nepokryje, tak jak bychom potřebovali. Zastupitelstvo ale řešilo peníze z hazardu a část těch prostředků by měla být použita na obnovu toho koupaliště," dodává starostka Lenka Lízlová.

Problém je ovšem s případnou další povodní. Teď se vedení města podařilo sehnat pojišťovnu, která sportovní areál spolu s koupalištěm pojistila. Příště by to ale mohl být podle starostky problém.

"Situace je velmi vážná, protože i teď jsme měli problém vysoutěžit pojišťovnu, jež by nás pojistila a v případě, že se to bude opakovat, se obávám, že budeme nepojistitelní," říká Lenka Lízlová.

Nejspíše by tak pomohla protipovodňová ochrana města, o které se jedná s povodím Labe.

Jan Bachorík, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme