Na Smetanovu Litomyšl i bez obleku. V zahradách bude velkoplošná projekce

Závěr letošního festivalu Smetanova Litomyšl si užijí nejen platící diváci. Velké finále, tedy závěrečný koncert, ve kterém zazní například Smetanova Vltava nebo Dvořákova Novosvětská, lidé uvidí na velkoplošné obrazovce mimo zámecký areál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smetanova Litomyšl – závěrečný koncert, 8. července 2012

Smetanova Litomyšl – závěrečný koncert, 8. července 2012 | Foto: František Renza, Smetanova Litomyšl

„Tento pořad budeme přenášet do klášterních zahrad, kde bude možno sledovat projekci, poslouchat koncert, kde lidé nemusí sedět v oblecích. Mohou sedět na trávnících, poslouchat a zúčastnit se tak festivalu,“ potvrzuje ředitel festivalu Jan Pikna.

56. ročník mezinárodního festivalu klasické hudby se bude konat od pátku 13. června do neděle 6. července 2014. Program bude hned z několika důvodů mimořádně slavnostní.

Festival Smetanova Litomyšl byl totiž založen před 65 lety a před 40 lety byl po osmileté přestávce slavnostně obnoven. Česko si navíc v rámci Roku české hudby, který vyhlásilo ministerstvo kultury, připomíná také 190. výročí narození Bedřicha Smetany a 130. výročí úmrtí tohoto významného skladatele.

Piaristický kostel se znovu otevře veřejnosti

V jubilejním roce má být zároveň dokončena revitalizace objektů a prostranství v areálu zámku Litomyšl, kde se festival tradičně koná. Nově se tak budou moci pořádat koncerty i v několik desetiletí uzavřeném piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže, v zámecké jízdárně nebo v obnoveném zahradním amfiteátru.

Letošní ročník zahájí koncert České operní gala v provedení sólistů a orchestru Národního divadla. Závěr bude patřit Velkému finále s nejpopulárnějšími skladbami českých autorů. Představí se během něj i nový rezidenční orchestr Smetanovy Litomyšle Česká sinfonietta Radka Baboráka.

Podrobný program festivalu bude znám během února, milovníci opery se ale každopádně mohou těšit na Figarovu svatbu, Příhody lišky Bystroušky, Čertovu stěnu, Bludného Holanďana nebo Rusalku.

Mozartova Korunovační mše zase oslaví 670. výročí založení Biskupství litomyšlského a doprovodí znovuvysvěcení chrámu. V Chrudimi se v rámci Smetanovy Litomyšle uskuteční pěvecký galakoncert Dagmar Peckové a Štefana Margity.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme