Gruzínec odsouzený ve vlasti za vraždu smí zatím zůstat v Česku, rozhodl Ústavní soud

Gruzínec Zourab Nadiradze, kterého jeho země v nepřítomnosti odsoudila za vraždu k 15letému trestu vězení, smí zatím zůstat v České republice a počkat na rozhodnutí o azylu. Rozhodl o tom Ústavní soud, který zrušil rozhodnutí bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ten vydání Nadiradzeho zpět do Gruzie už dříve povolil. Podle Ústavního soudu ale pochybil, protože toto rozhodnutí bylo v rozporu s Listinou práv a svobod.

„Ministr spravedlnosti nemůže vydat člověka do zahraničí, pokud se jedná o žadatele o azyl nebo o doplňkovou ochranu, tedy o žadatele o mezinárodní ochranu, který si podal žádost a dosud o jeho žádosti nebylo rozhodnuto,“ vysvětlila ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Zourab Nadiradze žije v České republice od roku 1994 a opakovaně žádá o politický azyl. Tvrdí, že obvinění z vraždy v Gruzii je vykonstruované a absurdní, protože je prý politicky nepohodlnou osobou.

Ústavní soud | Foto: Český rozhlas

Vladan Dokoupil, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme