Desková hra Monopoly se prodává 79 let, nejdelší partie trvala 10 týdnů

Světoznámá hra Monopoly dnes slaví 79. narozeniny. Poprvé se na trhu objevila v polovině 30. let ve Spojených státech a postupně zaplavila celý svět. I když koncept hry je starší. Sahá až do roku 1903, kdy šlo vlastně o výukovou hru o negativních dopadech kapitalismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monopoly

Monopoly | Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Horst Frank

Podle Jakuba Těšínského z České deskoherní společnosti je hry oficiálně prodalo necelých 300 milionů kusů.

„Ale samozřejmě je to hra, která byla vydaná v mnoha podobách, úplně se to asi nikdy nezjistí. Vydána je ve více než 100 zemích, má spoustu různých variant a témat,“ vysvětlil Těšínský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí 79 let od zahájení prodeje deskové hry Monopoly mluvil ve vysílání Českého rozhlasu Jakub Těšínský z České deskoherní společnosti

Z herního systému Monopolů vychází i česká varianta Sázky a dostihy.

„Existovala ještě jedna varianta, jmenovalo se to Business. Tam bylo téma části Prahy, teprve po tom vznikly Dostihy a sázky. V té době si ale režim nedělal starosti s licencemi,“ doplnil odborník na deskové hry.

Žádné velké obměny se ale Monopoly za 79 let nedočkaly, většinou jde jen o drobné variace.

„Dosáhla určité slávy a teď už žije z toho, že se vydávají varianty z různých měst. Ty už jsou klasické, aby to bylo blíž k lidem,“ dodal Těšínský.

Hru Monopoly vytvořil 7. března 1933 Američan Charles Darrow a původně ji připravil jenom pro svou rodinu. Hrací plán nakreslil ručně na voskované plátno. S jeho vybarvením a výrobou hracích karet mu pomohli jeho první syn a manželka.

Třeba v Dostizích a sázkách je změněné pravidlo, dá se tam sázet na koně určitým způsobem.

Přestože hra je tak obrovským fenoménem po tak dlouhou dobu, tak má i své kritiky. Podle jednoho internetového diskusního fóra je dokonce 20. nejhorší z asi 10 tisíc v databázi.

„Monopoly jsou ikona, ale je to hra, která už dnes herně neodpovídá trendům,“ uzavřel Těšínský. Fanoušci do deskových her dokonce pořádají přednášky na téma chyb ve hře Monopoly.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme