Vláda dá organizacím na prevenci proti drogám 80 milionů, před pěti lety to byl dvojnásobek

Necelých 80 milionů korun mohou letos dostat nevládní organizace, které se zabývají drogovou problematikou. Rozhodovat o tom dnes bude Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nízkoprahové středisko Drop In na Praze 1

Nízkoprahové středisko Drop In na Praze 1 | Foto: Drop In

Peníze jdou především na prevenci nebo na ochranu zdraví narkomanů, třeba na výměnu injekčních stříkaček.

„Když jsou tihle lidé zdravější, potom je mnohem menší riziko, že se nakazí ti ostatní, nehledě na to, že známý fakt válejících se stříkaček se přece jenom tímhle způsobem potlačuje,“ uvedl Martin Titman, který pracuje v nízkoprahovém centru Drop Inu v Praze na Boršově.

I organizace Drop In, která se zabývá prevencí a léčbou v oblasti drog, se bude o státní podporu ucházet. Jenom za stříkačky utratí nízkoprahové centrum ročně kolem šesti set tisíc korun. Celkový rozpočet se pohybuje kolem tří milionů. Příspěvek od státu pokrývá nezanedbatelnou část nákladů.

Konkurence mezi těmi, kteří chtějí státní příspěvek, však roste. Osmdesát milionů od státu je zhruba o polovinu méně, než kolik mohly organizace získat před pěti lety.

Narkomanů přitom neubylo. V Česku je jich odhadem přes 30 tisíc.

V Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky sedí odborníci i ministři nové vlády. První jednání zřejmě zahájí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ľubomír Smatana, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme