Zemřela Shirley Templeová, herečka a první velvyslankyně USA v Praze po roce 1989

V 85 letech zemřela americká herečka, politička a diplomatka Shirley Jane Templeová, známá také jako Shirley Templeová-Blacková. V letech 1989–1993 byla velvyslankyní USA v Československu a České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shirley Templová v Praze v roce 1990

Shirley Templová v Praze v roce 1990 | Foto: U.S. Air Force, David S. Nolan

Ve filmu se Shirley Templeová objevila poprvé ve čtyřech letech a velmi rychle se stala hvězdou. Svého prvního Oscara získala už v šesti letech v roce 1934. Svými rolemi změnila hlavně vnímání dětských herců.

Druhé jméno Blacková si ke svému dívčímu začala přidávat až v lednu 1950, kdy se podruhé vdala za Charlese Aldena Blacka. O jedenáct měsíců později pak oznámila konec své filmové kariéry, za kterou si připsala na své konto přes 60 filmových rolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nekrolog Shirely Templeové přináší Pavlína Nečásková

Ještě se několikrát objevila v televizi a divadle, ale své úsilí investovala ve velké míře do charity a politiky v rámci Republikánské strany.

Prvním významným úspěchem na tomto poli byla reprezentace domoviny při Valném shromáždění OSN v roce 1969–1970. Krátkou dobu pracovala také v Bílém domě jako protokolář americké diplomacie. Následovaly pak velvyslanecké posty v Ghaně a tehdejším Československu, ČSFR a následně i ČR. Úřad velvyslankyně v Česku zastávala po dobu čtyř let.

Do tehdejšího Československa vyslal Templeovou prezident Georgie Bush starší a své protokolární listiny předávala ještě Gustávu Husákovi v srpnu 1989. V zemi pobývala ale už dříve.

Shirley Templová ve filmu Princeznička z roku 1939 | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

Shodou okolností byla Shirley Templeová-Blacková v Praze i v srpnu roku 1968 jako zástupkyně mezinárodní lékařské organizace. Odpoledne 21. srpna měla mít dokonce schůzku s rektorem Univerzity Karlovy, která se ale z pochopitelných důvodů už nekonala. Svoji diplomatickou roli začala pak hrát v průběhu roku 1989.

„Když v lednu během Palachova týdne policajti proháněli demonstranty s vodními děly, tak jsme se schovali v Jindřišské ulici do vchodu jednoho domu a najednou koukám, že ta drobná dáma, co se tam krčí vedle mě, působí trochu nezvyklým dojmem,“vzpomíná ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, který se s Templeovou osobně setkal, a pokračuje:

„Tak jsem se naklonil a koukám, ona to Shirely Temple. Myslím, že to bylo asi hodně v rozporu s nějakými bezpečnostními pravidly americké ambasády.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Shirley Tempelovou vzpomíná tehdejší prezidentský kancléř Karel Schwarzenberg

Podle mluvčího tehdejšího prezidenta Václava Havla Ladislava Špačka byla Shirley Tempelová šťastnou volbou Spojených států.

„Václav Havel s ní měl velmi dobré kontakty a myslím, že v těch prvopočátcích velmi přispěla k tomu, že naše vztahy se Spojenými státy byly velmi dobré a vyvrcholily návštěvou tehdejšího amerického prezidenta Georgie Buse staršího,“ vzpomíná.

Shirley Templeová na snímku z roku 2006 | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Předseda tehdejší federální vlády Jan Stráský vzpomíná, že Shirley Templeová v sobě svoji původní profesi nezapřela a měla zvláštní, méně diplomatický způsob jednání. „Byla to jednání, na která velice rád vzpomínám,“ říká Jan Stráský.

Podle kancléře tehdejšího prezidenta Havla Karla Schwarzenberga to byla právě Shirley Templeová, kdo se zasadil o přátelství mezi Američany a Čechy. „Během listopadu jezdila po Praze, opravdu se velice zajímala,“ připomíná.

ČRo, Marína Dvořáková, Petra Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme