Belgičtí poslanci schválil zákon umožňující eutanazii u smrtelně nemocných dětí

Právo dobrovolně zemřít dostanou v Belgii i děti. Zákon o eutanazii u nezletilých velkou většinou schválili belgičtí poslanci. Umožňuje požádat o dobrovolné ukončení života u smrtelně nemocných dětí, které by jinak před smrtí trpěly, a to jen na návrh lékařů a se souhlasem rodičů. Pro dospělé je eutanazie v Belgii legální už od roku 2002. Podobný zákon platí ze zemí Evropské unie jen v Nizozemsku, kde právo zemřít mají děti od 12 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě v nemocnici (ilustrační foto)

Dítě v nemocnici (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Dítě by mělo mít právo říct, co si myslí o svém vlastním životě, o jeho konci a o tom, jak chce zemřít,“ řekl poslanec a lékař Daniel Bacquelaine.

K vykonání eutanazie bude dítě potřebovat souhlas svých rodičů. Ukončení života má být možné jen v případě nevyléčitelné nemoci. Přestože se téma může zdát kontroverzní, v Belgii byla značná část politiků i veřejnosti pro schválení zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

O belgickém zákonu, který povoluje eutanazii u dětí, mluvil na Radiožurnálu docent bioetiky Jan Payne

Zákon podpořila i Marijke Bachelyová, která před 10 lety vlastní dítě kvůli nevyléčitelné nemoci ztratila. „V případě dětí by nás mělo zajímat jen to, aby přestaly trpět bolestí,“ řekla Bachelyová.

„Jistě bychom čekali velikou diskuzi, demonstrace v ulicích, ale není tomu tak. V Belgii tohle téma není něčím, co rezonuje na prvním místě, protože velká většina politiků i občanské společnosti je pro,“ přiblížil situaci v Belgii zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska.

K hlavním odpůrcům zákona patří zejména katolická církev, politická strana křesťanských demokratů nebo někteří lékaři.

„Za celou svou praxi nepamatuji, že by nějaké dítě toužilo po smrti. Stěžují si, jak je to těžké, a že už toho mají dost, ale to neznamená, že nechtějí žít. Jsou prostě unavené,“ říká lékařka Sonja Develterová.

Podobné názory jsou však v Belgii menšinové. Eutanazii pro děti nejprve jasnou většinou schválili senátoři, dnes souhlas připojili i poslanci. Pro vstup zákona v platnost tak chybí už jen podpis belgického krále.

„Smělý krok“

Český docent bioetiky Jan Payne se domnívá, že postoj Belgičanů souvisí s důrazem na svobodu jednotlivce, který je v Holandsku a Belgii silný. „V těchto zemích prostě toto patří k jejich prioritám – že je potřeba společnosti ponechat svobodu k lidským rozhodováním,“ podotýká Payne.

Uzákonění eutanazie u dětí však i tam považuje za „smělý krok“.

I v Česku, kde eutanazie uzákoněna není, lékaři čas od času anonymně přiznávají, že někomu, kdo o to požádá, pomohou odejít ze světa.

„Podle anonymního průzkumu mezi lékaři před několika lety se ukazuje, že těch eutanazií se provede každý rok poměrně hodně,“ říká Payne, který upozorňuje také na takzvanou pasivní eutanazii, kdy lékař přestane těžce nemocného léčit. Z etického hlediska podle něj není mezi oběma typy zásadní rozdíl.

Odmítat eutanazii považuje Payne za pokrytectví, myslí si však, že neplatí žádné paušální řešení. „Z toho důvodu se vlastně nedá uzákonit eutanázie, to se musí rozhodovat v konkrétních situacích, čili zákon pouze může stanovit podmínky, aby ta eutanázie nevybočila někam příliš daleko,“ dodává.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme