První cesta vede na Slovensko. Tradici neporuší ani nový český premiér Sobotka

Tradičně na Slovensko míří první oficiální zahraniční cesta nového českého premiéra. Bohuslav Sobotka se dnes v Bratislavě potká se slovenským premiérem Robertem Ficem. Mluvit by mohli i o tom, kdy se vlády obou zemí znovu sejdou na společném zasedání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico na sjezdu ČSSD

Slovenský premiér Robert Fico na sjezdu ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Premiér Sobotka nejspíš do Bratislavy nepřiveze žádné nové téma vzájemných vztahů. Připomněl ale, že česká vláda chce se sousedy víc spolupracovat. Třeba při zlepšování dopravy mezi oběma státy.

„Pokládám za důležité, abychom pracovali na projektech propojení rychlostními komunikacemi ze Zlínského kraje a z Moravskoslezského kraje směrem na Slovensko tak, abychom posílili vytvoření v zásadě jednotného trhu práce a průmyslové spolupráce firem, které jsou usídleny na české a slovenské straně hranic,“ poznamenal český premiér.

Česko i Slovensko dlouhodobě shodně prosazují využívání jaderné energie a zvažují také užší spolupráci armád. Ať už při společném nákupu vojenské techniky nebo při obraně vzdušného prostoru stíhačkami.

Český premiér zároveň přijíždí na Slovensko v době kampaně před prezidentskými volbami. Dá se očekávat, že během návštěvy podpoří právě sociálního demokrata Roberta Fica, který také kandiduje na prezidenta, a je zatím jasným favoritem na postup do 2. kola březnových voleb.

Vojtěch Berger, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme