Martin Stropnický odvolal dva úředníky kvůli prodeji kasáren v Karlíně

Kvůli tendru na prodej karlínských kasáren v Praze končí dva vysocí úředníci. Ministr obrany Martin Stropnický odvolal ředitele majetkové sekce a šéfa Agentury pro hospodaření s nepotřebným majetkem. Rozhodl se také, že znovu vypíše soutěž na prodej kasáren.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO odvolal Milana Karáska z postu šéfa majetkové sekce ministerstva.

Ve funkci skončil také ředitel Agentury pro hospodaření s nepotřebným majetkem Josef Lachman. Jejich odchod souvisí se zrušením prodeje pražských kasáren.

Stropnickému mimo jiné vadí, že se o pochybnostech ohledně tendru dověděl z tisku a ne od příslušných úředníků. Ministr popsal i další důvody, které ho k odvolání úředníků vedly.

„Protože se jedná o nesmírně důležitý segment toho ministerstva, to je ta majetková sekce. A my jsme deklarovali mnohokrát, že se chceme přebytečného majetku co nejrychleji zbavovat. Tam musí být naprostá důvěra v lidi. A co nejrychleji se zbavovat neznamená za každou cenu se zbavovat," prohlásil.

Hledají se noví úředníci

Martin Stropnický se také rozhodl, že znovu vypíše soutěž na prodej kasáren v Karlíně. "Chceme to provést tak, abychom se pod to mohli všichni podepsat," dodal.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek potvrdil, že už hledají nové úředníky. „Pana Karáska střídá Miroslava Oliveriusová, která bude novou ředitelkou sekce, zástupce za pana Lachmana zatím nebyl zvolen,“ řekl Pejšek.

Ministr Stropnický zastavil prodej kasáren ve výši bezmála 600 milionů korun firmě Griva Art 12. února. Důvodem bylo podezření, že firma je majetkově propojená se společností Castullus, která se soutěže také zúčastnila.

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně | Foto: ČTK

„Paní Oliveriusová dělala dlouhá léta apolitickou náměstkyni na ministerstvu vnitra a starala se o rozpočet. Měli jsme o ní ty nejlepší reference, setkali jsme se s ní opakovaně já i můj náměstek, takže teď by to mělo být v dobrých rukou,“ doplnil Stropnický.

Za firmou Griva Art stojí manželka známého finančníka Ivana Tykačová. Ve vysílání Českého rozhlasu ale Stropnický řekl, že rozhodnutí s osobou Tykačové nijak nesouvisí.

„Jaké je to firma, jaké jsou tam vazby, kdo je skutečný majitel, to jsou důležité věci. Je úplně jedno, jak se kdo jmenuje. To už je spíš mediální nadpis,“ konstatoval ministr obrany Stropnický.

V nabídce podle ministra také chyběla důležitá pojistka v podobě ujištění, že uchazeč objekt převezme v takovém stavu, v jakém je, a nebude později uplatňovat nějaké slevy.

Tomáš Bystrý, kap, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme