Zeman po roce otálení jmenuje 85 čekatelů na profesorský titul, dekrety jim předá ministr školství

Prezident Miloš Zeman jmenuje 85 současných čekatelů na profesorský titul. Reaguje tak na dnešní rozhodnutí poslanců, kteří odmítli návrh, aby tato pravomoc přešla na předsedu Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolinum Universita, Praha 1

Karolinum Universita, Praha 1 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Jak už pan prezident avizoval, v případě, že bude sněmovna postupovat tímto způsobem, je připraven jmenovací dekrety profesorů podepsat. Následně by je profesorům předal ministr školství,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Poslanci dnes výraznou většinou zamítli novelu vysokoškolského zákona, kterou navrhla předchozí vláda Jiřího Rusnoka. Proti zákonu hlasovalo 91 poslanců, podpořilo jej 27 členů dolní komory.

Předseda Senátu profesory jmenovat nebude, poslanci novelu odmítli

Číst článek

Změnu zákona inicioval sám prezident, když loni v květnu odmítl jmenovat profesorem literárního historika a pedagoga Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martina C. Putnu. V akademické obci tím Zeman vzbudil vlnu nevole. Dekret pro Putnu nakonec prezident podepsal, ale akademikovi jej předal namísto prezidenta tehdejší ministr školství Petr Fiala.

Podle současného ministra školství Marcela Chládka za zdržování nemůže Zeman, ale spíš předchozí šéf resortu Dalibor Štys. Jeho úřad více než půl roku nepředával návrhy na jmenování profesory na Hrad – a to právě proto, že prezident nechtěl pravomoc jmenování vykonávat.

ČRo, Mirko Kašpar, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme