Odpad už se ve Šternberku sváží dvakrát týdně. Město vyhovělo stížnostem obyvatel

Popelnice se ve Šternberku vyvážely jednou týdně, vždy v pondělí od rána až do 22 hodin. Lidem se ale večerní čas nelíbil a radnice se jim rozhodla vyjít vstříc. Nově proto mají popeláři kratší pracovní dobu, po městě ale jezdí častěji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpadky (ilustrační foto)

Odpadky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Máme malé děti, které chodí brzo spát, a svoz odpadu byl velice hlučný. U nás konkrétně sváželi popelnice mezi osmou a desátou hodinou, což mělo za následek, že některé popelnice byly v ulici už od nedělního večera a sklízely se až někdy v úterních ranních nebo odpoledních hodinách, což z estetického hlediska nevypadalo vůbec dobře,“ vysvětluje pan Robert, proč žádal město o změnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Monika Tomášková

Technické služby teď budou ulicemi Šternberka projíždět nejen v pondělí, ale také v úterý. Končit budou muset očtyři hodiny dříve.

Oddychnou si hlavně obyvatelé sídlišť na ulici Nádražní, Uničovská a Jiráskova nebo ti, kdo bydlí v Rýmařovském kopci.

„Právě večerní hodiny byly předmětem častých stížností občanů, kteří si stěžovali na hluk a na to, že musí popelnici schovávat pozdě ve večerních hodinách. Radní proto odsouhlasili, že tyto svozové dny budou rozšířeny, a to v pondělí i úterý tak, aby svoz odpadu po oba dva dny byl ukončen nejpozději v šest hodin večer,“ potvrzuje mluvčí radnice Irena Černocká.

Volně stojící popelnice navíc v noci občas přilákaly i zloděje. „Měli jsme strach, že pokud jsme nestihli kolem desáté hodiny popelnici sklidit, nezaregistrovali jsme odvoz, tak potom bylo opravdu velké nebezpečí, že prázdnou sběrnou nádobu někdo ukradne,“ říká pan Robert.

Zástupce velitele městské policie Josef Faltys s ním souhlasí: „Je pravda, že v době, kdy se tady realizoval noční svoz, jsme přijali několik oznámení, že se lidem popelnice v průběhu noci poztrácely. Určitě se v těch lokalitách plánovaly častější kontroly právě po nočním svozu, ale nepodařilo se nám přistihnout nikoho při krádeži.“

Příčinu krádeží se policii zjistit nepodařilo. Populární plastové nádoby na odpad jsou prý ale ideální na kvas.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme