Thajská opozice se opět střetla s policií. Výsledkem je 70 zraněných a pět mrtvých

Pět mrtvých a sedm desítek zraněných. Tak dopadl včerejší pokus thajské policie vytlačit demonstranty z centra Bangkoku. Poklidné protesty se tak opět změnily v bitvu. Opozice z rozpoutání násilí viní premiérku Jinglak Šinavatru, která 15 tisíc policistů povolala do ulic. Nenávist vůči ní roste. Protikorupční policie navíc oznámila, že na premiérku podá trestní oznámení kvůli korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poklidné thajské protesty se opět změnily v bitvu. Výsledkem je pět mrtvých a několik desítek zraněných

Poklidné thajské protesty se opět změnily v bitvu. Výsledkem je pět mrtvých a několik desítek zraněných | Zdroj: Reuters

„Nezáleží na tom, kde Jinglak bude. Každý den tam budeme chodit a bojovat za její vyhnání. Kamkoliv a kdykoliv, dokud už nebude moci žít v této zemi. Protože je vrahem,“ řekl po střetu policie a demonstrantů opoziční lídr Suthep Thuagsuban.

Proti thajské premiérce se postavila nejen opozice, ale také úřady. Protikorupční policie ji obvinila ze zanedbání povinností v programu pro pěstitele rýže. Vláda ji při odkupu od thajských zemědělců přeplácela.

Exportní firmy rýži pak nakupovaly ze státních skladů za dumpingové ceny a vyvážely ji tak se ziskem. Protikorupční komise si Jinglak Šinavatru předvolala na 27. února.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme