Zahraniční novináři vyzvali vládu v Egyptě k propuštění zadržovaných reportérů Al-Džazíry

Novináři z televizních stanic BBC, SkyNews či agentury Reuters vyzvali v otevřeném dopise egyptskou vládu, aby propustila jejich bývalého kolegu Petera Gresta. Australský novinář pracující pro televizi Al-Džazíra je od konce minulého roku ve vězení a zítra ho čeká soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novináři protestovali proti zadržení Petera Gresta i před egyptskou ambasádou v keňském Nairobi

Novináři protestovali proti zadržení Petera Gresta i před egyptskou ambasádou v keňském Nairobi | Zdroj: Reuters

Obžaloba viní Petera Gresta a další dva novináře anglického vysílání televize Al-Džazíra z ohrožování národní bezpečnosti spoluprací s Muslimským bratrstvem a z šíření nepravdivých zpráv.

Na egyptské úřady se den před jednáním soudu obracejí i Grestovi rodiče.

„Chci říct egyptskému lidu i egyptským úřadům, že zdvořile, nicméně horlivě a pevně trváme na tom, že Peter je ve všech obviněních, kterým čelí, naprosto nevinný. Je nevinnou obětí obtížného období, které Egypt prožívá. Peter není v žádném případě hrozbou pro něčí bezpečnost, nesympatizuje s terorismem a není ani malý kluk, aby vyráběl lživé zprávy," postavil se za svého syna Juris Greste.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Egyptě zítra začne soud se třemi novináři anglického vysílání televize al-Džazíra. S podrobnostmi se přihlásil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Novináře zatkly egyptské úřady na konci loňského roku při rozhovoru s představiteli Muslimského bratrstva v improvizovaném studiu v hotelovém pokoji.

Následující měsíc strávili ve věznici Tora, odkud se podařilo Peteru Grestovi dostat ven zprávy o hrozivých podmínkách, které tam panují. Až po měsíci Egypťané zadržené trojici novinářů formálně sdělili obvinění a teprve teď má dojít k soudu.

Hon na al-Džazíru

Egyptské úřady mají na televizi Al-Džazíra spadeno, a to jak na anglickou, tak na arabskou redakci. Stanice totiž často vysílala přímé přenosy z demonstrací Muslimského bratrstva a často také kritizovala násilné zásahy policie proti islamistickým protestům.

Zítra stane před soudem celkem 20 novinářů této stanice a státní propaganda proti Al-Džazíře je znát i na ulicích. Když se při nedávných pumových atentátech v Káhiře zahraniční novináři z jiných stanic snažili o rozhovory, místní lidé se obraceli proti nim, i když s All-Džazírou neměli nic společného.

Štěpán Macháček, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme