Strana regionů se distancovala od odvolaného prezidenta Janukovyče

Strana regionů se veřejně distancovala od odvolaného prezidenta Viktora Janukovyče, který byl jejím čestným předsedou. Strana sama se však rozpadá, postupně ji opouštějí další a další členové. Ukrajinský parlament zatím pokračuje v obměnách na vysokých postech, s nimiž začal už včera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč | Zdroj: Reuters

Poslanci Strany regionů se dnes v parlamentu od Janukovyče distancovali velmi rázně.

„Označili ho za ukrajinského zrádce, za člověka, který je odpovědný za všechny ty masakry, ke kterým tady v posledních dnech došlo,“ popsal z Kyjeva zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Janukovyče odvolal parlament z funkce včera. Jako důvod uvedl, že se prezident sám vzdal moci tím, že přestal plnit svou ústavní roli a také že porušoval práva Ukrajinců.

Dnes poslanci pověřili výkonem prezidentských pravomocí nového předsedu parlamentu Oleksanda Turčynova. Ten parlamentu uložil, aby do úterý našel nového premiéra a sestavil budoucí vládu národní jednoty.

Kde se Janukovyč zdržuje, zatím není jasné. Pohraničníci včera na letišti v Doněcku zmařili jeho odlet ze země. Z letiště údajně Janukovyč odjel, ale neznámo kam. Média citují jeho poradce, podle nějž Janukovyč nehodlá rezignovat a trvá na tom, že je dál legitimně zvolený prezident.

Směrem na východ Ukrajiny revoluční nadšení opadá, v Charkově se bojovalo o Lenina

Číst článek

I dnes parlament v Kyjevě pokračoval ve výměnách na vysokých postech. Odvolal například ministra školství odpovědného za represe proti studentům, kteří se zúčastnili demonstrací, a odvolal také ministra zahraničí Leonida Kožaru, který podle poslanců nemá právo reprezentovat zemi v zahraničí.

„Leonid Kožara poté zmizel včetně finanční dokumentace ministerstva zahraničí,“ přiblížil zpravodaj Martin Dorazín.

Parlament dnes také zrušil platnost jazykového zákona z roku 2012, který povoloval užívání druhého jazyka v regionech s více než desetiprocentní národnostní menšinou. Krok může vyvolat protesty v ruskojazyčných regionech na jihu a východě Ukrajiny, ale i v západoukrajinských oblastech se silnou maďarskou menšinou.

Ukrajina, Kyjev. Lidé si stále připomínají oběti nedávných násilností | Foto: Reuters

Zatím je však situace oproti minulým dnům klidná. Dokonce i na tradičně spíše proruském východě Ukrajiny.

V Charkově demonstruje několik stovek proevropských demonstrantů, ale klidně. Na klid dohlíží i tamní policie, která také brání střetu demonstrantů s několika desítkami jejich odpůrců. Dál se protestuje i v Kyjevě.

V zahraničí se zatím připravují diplomatické mise na Ukrajinu a také se organizuje humanitární pomoc. To platí i pro Česko. Na Ukrajině už působí české humanitární organizace a o vlastní akci uvažuje i český stát.

Rusko odkládá finanční pomoc Ukrajině, MMF je připraven peníze poskytnout

Číst článek

Vláda by mohla ve středu uvolnit několik milionů korun z programu MEDEVAC. Ten je původně určený pro lidi z válkou postižených oblastí, kterým není možné zajistit léčení v místních podmínkách.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) může také Česká republika okamžitě přijmout odhadem několik stovek uprchlíků. Domnívá se však, že to zatím nebude potřeba, protože Ukrajinci ze země neprchají.

„To by možná nastalo až ve chvíli, kdy by se naplnily ty špatné scénáře separace Ukrajiny,“ uvedl Zaorálek.

ČTK, Český rozhlas, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme