Hála Šukralláhová je první předsedkyní egyptské strany Dustúr

V Egyptě poprvé v historii stanula v čele větší politické strany žena. Hálu Šukralláhovou si za svou předsedkyni zvolili členové strany Dustúr (Ústavní strany). V křesle tak nahradila známého aktivistu a politika Muhammada Baradeje, který rezignoval po loňském násilném postupu policie proti islamistickým demonstrantům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hála Šukralláh - foto z tv vysílání

Hála Šukralláh - foto z tv vysílání | Foto: ON TV

„Hodně lidí přemýšlí o tom, jestli jsme strana levicová, středová, liberální nebo pravicová, prostě kam se sami jako strana řadíme. Já se nad tím zamýšlím pořád a skutečnost je taková, že se dnes do této tradiční klasifikace prostě nevejdeme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O Hále Šukralláhové, nové předsedkyni strany Dustúr mluvil zpravodaj Štěpán Macháček

„Změnou prošel celý svět, i Egypt, a politické strany se vzdálily ideologickému rozdělení. To, co nás charakterizuje, je obhajoba zájmů a myšlenek určité společenské skupiny,“ charakterizovala pozici své strany Dustúr v egyptské společnosti nová předsedkyně Hála Šukralláhová v rozhovoru pro soukromou stanici ON TV.

Angažmá žen v egyptské politice není zcela výjimečné. V právě odstupující vládě zasedaly tři ženy a i v parlamentu za času Mubáraka byly ženy, protože kvóta stanovila 12 procent jejich zastoupení. Dokonce se objevovaly i na kandidátkách islamistických stran.

Nové však je, že se žena stala předsedkyní důležité strany. Strana Dustúr je poměrně liberální a jejími hlavními tématy jsou lidská práva, podpora občanské společnosti a důraz na životní prostředí.

Egyptský premiér v přímém přenosu oznámil, že vláda podává demisi

Číst článek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme