Veřejná beseda v olomouckém Science Café nabízí diskuzi o šamanismu

Cyklus veřejných besed s olomouckými vědci Science Café bude dnes o šamanismu. V Café Kratochvíle bude na toto téma od 18 hodin diskutovat psycholožka z olomoucké filozofické fakulty Veronika Kavenská. Tématem bude především tradiční medicína Jižní Ameriky, známá pod pojmem šamanismus, který stále častěji vyhledávají lidé ze západoevropských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veronika Kavenská při své návštěvě Peru

Veronika Kavenská při své návštěvě Peru | Foto: Veronika Kavenská

Lidé nejen z Jižní Ameriky využívají tradiční medicínu k léčbě fyzických i psychických obtíží už tisíce let.

„Buď v jiných společnostech nebo v jiné době i u nás plnili roli psychologa třeba šamani, nebo u nás to byli třeba kněží nebo jiní duchovní. Šaman je průvodce, který pomáhá člověku na jeho životní cestě, pomáhá mu zorientovat se ve svých problémech, na životních křižovatkách a posouvat ho nějak dál,“ říká Veronika Kavenská.

V další besedě cyklu Science Café se bude mluvit zejména o tom, proč právě šamanismus v posledních letech stále častěji vyhledávají i lidé z Evropy a Spojených států.

Bude se diskutovat o tom, jaké jsou jejich důvody, co lidem může toto prastaré učení vlastně nabídnout, jaká jsou rizika a jak jde toto vše dohromady s aktuálními přístupy psychologie a psychoterapie.

Veronika Kavenská si totiž vyzkoušela účinky směsi známé jako ayahuasca sama na sobě. „Je to podobné snu, který je velmi živý, ale vy si z něj všechno pamatujete, protože vědomí je zachované,“ vysvětluje.

Veronika Kavenská navštívila peruánskou Amazonii a absolvovala i odborné stáže. K tématu publikovala monografii s názvem Tradiční medicína Jižní Ameriky a její využití v psychoterapii. Je frekventantkou psychoterapeutického výcviku analytické psychologie Carla Gustava Junga.

Blanka Mazalová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme