Ve věku 71 let zemřel Richard Sacher, první polistopadový ministr vnitra

Zemřel první polistopadový ministr vnitra Richard Sacher. Bylo mu 71 let. Sacher byl ministrem od prosince 1989 do června 1990. Ve stejném roce se stal poslancem federálního shromáždění za KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 71 let zemřel polistopadový ministr vnitra Richard Sacher. Zde na snímku z roku 1992

Ve věku 71 let zemřel polistopadový ministr vnitra Richard Sacher. Zde na snímku z roku 1992 | Zdroj: ČTK

První polistopadový federální ministr vnitra Richard Sacher vstoupil do dějin jako muž, který začátkem roku 1990 zrušil obávanou komunistickou Státní bezpečnost (StB). V čele resortu vydržel jen do voleb v červnu 1990 a o dva roky později se rozešel i s lidovou stranou, do níž vstoupil v roce 1968.

Petr Pithart, který byl Sacherovým kolegou ve vládě i ve straně, ho považuje za jednoho z nejvýraznějších polistopadových politiků. Podle Pitharta uvažoval tehdejší prezident Václav Havel o Sacherovi jako o kandidátovi na předsedu federální vlády, tím se ale nakonec stal Marián Čalfa.

„On byl v těch prvních polistopadových týdnech a měsících nejvýraznější osobou Československé strany lidové. Byl odvážný potud, že byl ochoten přebírat odpovědnost exekutivní. A Václav Havel mu věřil. On byl člověk ne úplně běžného vzezření, měl výrazné veliké oči a pohled, který prostě budil důvěru,“ vzpomíná Pithart.

Také podle současného předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka byl Sacher významnou osobností v době přechodu Československa k demokracii.

„Pan doktor Sacher připravoval stranu lidovou v rámci obrodného procesu na přechod k demokracii ještě v dobách komunismu. Bezpochyby patřil k významným osobnostem přechodu Československa k demokracii.“

Na přelomu století se Sacher, který do roku 2010 působil ve vedení jedné z největších bezpečnostních agentur v ČR, ještě neúspěšně pokusil do politiky vrátit, když v roce 2000 kandidoval do Senátu jako nestraník za ČSSD.

Spolupráce s StB?

V souvislosti se Sachrovým působením na ministerstvu vnitra vyvolával největší zájem médií takzvaný "fond Z". V něm měly být uloženy svazky komunistické Státní bezpečnosti (StB), které podléhaly zvláštnímu režimu.

Na jaře 1990 do něj Sacher přeřadil i evidenci StB vedenou na tehdejší politiky. Podle pozdějšího českého ministra vnitra Jana Rumla se tím jen snažil zabránit nežádoucí manipulaci s těmito materiály.

Na jaře 2007 Vojenské zpravodajství informovalo o tom, že Sacher byl evidován jako tajný spolupracovník komunistické vojenské kontrarozvědky, která byla součástí Státní bezpečnosti (StB).

Sám Sacher na to tehdy reagoval tím, že má tři čistá lustrační osvědčení. Na přímou otázku, zda s kontrarozvědkou spolupracoval, ale odmítl odpovědět.

ČTK, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme