Soud rozdal jedenácti členům Toflova gangu tresty od tří do devíti let vězení

Krajský soud v Brně dnes poslal 11 členů takzvaného Toflova gangu na tři až devět let do vězení. Část z nich dostala vysoké pokuty. Skupina mužů včetně několika policistů v minulosti vydírala jihomoravské podnikatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tresty si u soudu vyslechli obžalovaní Miloš Almásy (vpravo ), Radoslav Petr (třetí zprava) a Zdeněk Olah (druhý zleva)

Tresty si u soudu vyslechli obžalovaní Miloš Almásy (vpravo ), Radoslav Petr (třetí zprava) a Zdeněk Olah (druhý zleva) | Zdroj: ČTK

Nejpřísnější trest dostal expolicista Miloš Almásy, který podle obžaloby s rovněž bývalým policistou Michalem Toflem vydírání organizoval.

Almásy čekal na verdikt dva a půl roku ve vazbě a kromě devítiletého trestu odnětí svobody musí navíc zaplatit pokutu 1,2 milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozadí činnosti takzvaného Toflova gangu přiblížil reportér ČRo Janek Kroupa

V případu bylo celkem 13 stíhaných. Dva z nich, Rudolfa Setváka a Eduarda Poláka, dnes ale soud zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů.

Podle státního zástupce se obžalovaní dopustili dvaceti případů vydírání, úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů. Na podnikatele si vymýšleli různá obvinění a následně jim nabídli, že případ za úplatek zahladí. Za dvanáct let si tak měli přijít na miliony korun.

Existence zločinecké organizace se neprokázala

Státní zástupce navrhoval obžalovaným podstatně vyšší tresty s odkazem na to, že jednali jako členové zločinecké organizace.

Podle předsedy senátu Miloše Žďárského se však nepodařilo po právní stránce prokázat, že by existovala skupina alespoň tří lidí s vnitřně provázanou strukturou.

Sousloví Toflův gang je tak podle soudce jen zkratkou, i když bývalý policista Michal Tofl by patrně byl mezi obžalovanými. V červnu 2010 ho ale v Brně zastřelil nájemný vrah.

Verdikt krajského soudu není pravomocný. Většina odsouzených vinu dál odmítá a s tresty nesouhlasí, případ tak bude řešit Vrchním soud v Olomouci.

Vladan Dokoupil, Martin Hromádka, Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme