Putin má svolení poslat vojáky na Ukrajinu, zatím nerozhodl

Horní komora ruského parlamentu schválila nasazení ruských vojsk na Ukrajině. Požádal ji o to prezident Vladimir Putin. Tento krok je podle něj nutný k ochraně ruských občanů a vojáků z ruské základny na poloostrově. České ministerstvo zahraničí i Evropská unie jsou vývojem znepokojeni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kam zavlaje ruská vlajka

Kam zavlaje ruská vlajka | Foto: Petr Jansa

Ruský prezident se obrátil se žádostí k Radě federace, jak se horní komora ruského parlamentu oficiálně nazývá. Chtěl po ní, aby povolila na území Ukrajiny normalizovat stav s cílem ochránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo, a to včetně nasazení vojsk Ruské federace. Tím by v podstatě Ukrajině vyhlásil válečný stav.

Rada federace prezidentovu žádost schválila.

Ruský prezident podle tiskového prohlášení zatím váhá, jestli armádu na ukrajinský Krym vyšle.

Jak upřesnil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák, svolení je v kompetenci právě horní komory. Jestli toho ale Rusko rovnou využije, si Dvořák tvrdit netroufá.

„Podle mého odhadu je to na Krymu trochu jiné než před pěti a půl lety v Gruzii,“ řekl Dvořák. „Přísně vzato se na Krymu nemá Rusům kdo postavit. Ukrajinské posádky tam samozřejmě jsou, ale Ukrajinci vystupují zatím zdrženlivě,“ dodal Dvořák.

Případná ruská intervence by však podle něj mohla být velmi rychlá. „Kdyby invaze začala, můžeme se dočkat toho, že Rusové prostě Krym obsadí, a tím to skončí," domnívá se Dvořák.

Podle generála a bývalého náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Jiřího Šedivého ruské vojsko na Krymu skutečně zasáhne.

„Podle mého názoru je velmi pravděpodobné, že celou mašinérii, kterou spustili, už nezastaví, a k obsazení Krymu dojde,“ míní generál a bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý.

Ukrajinská armáda zůstává v klidu

Podle agentury Reuters svolal úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov mimořádné zasedání bezpečnostní rady. Ukrajinský opoziční vůdce Vitalij Kličko pak v reakci vyzval k mobilizaci armády.

Ta má plnou bojovou pohotovost, ke které dal Turčynov příkaz po několikahodinovém jednání s šéfy bezpečnostních složek, aktivně se ale nebrání. Země nechce totiž vyprovovokat konflikt. Údajně byl ale zajat jeden ruský voják, který se snažil proniknout na základnu námořní pěchoty na Krymu.

Možnosti Ukrajiny bránit Krym jsou navíc omezené. Kyjev zde nemá jedinou základnu pozemních vojsk a zdejší lodě pobřežní stráže dostaly rozkaz vyplout na moře, aby se nedostaly do ruských rukou.

Navíc se u tamních břehů objevily dvě ruské protiponorkové válečné lodě. S odvoláním na zdroje v armádě to oznámila agentura Interfax. Rusko tím zřejmě porušilo smlouvu o pronájmu Sevastopolské základny.

K situaci se vyjádřil také český prezident Miloš Zeman. Ten s ruskou vojenskou intervencí na Krymu nesouhlasí.

Rovněž české ministerstvo zahraničních věcí je situací na Ukrajině hluboce znepokojeno. Resort podporuje novou ukrajinskou vládu v jejím úsilí o uklidnění a stabilizaci situace v zemi. Ministerstvo zahraničí je také dál připravené pomáhat konkrétními projekty k dosažení budoucí prosperity Ukrajiny.

Svět vyzývá Rusko ke zdrženlivosti

Na ruské hrozby už reaguje i Evropská unie. „Moskva musí respektovat nezávislost, suverenitu a územní celistvost Ukrajiny," napsal na sociální síti Twitter český eurokomisař Štefan Füle. Už předtím ruskou politiku ostře kritizoval předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

V pondělí hodinu po poledni se v pak Bruselu sejdou ministři zahraničí osmadvacítky na mimořádné schůzce. Českému rozhlasu to potvrdil český velvyslanec při EU Martin Povejšil. Cílem schůzky má být nalezení shodné pozice k aktuálnímu vývoji.

Bílý dům zatím na nejnovější kroky Ruska nereagoval. Už dříve však Rusko varoval před narušováním územní integrity Ukrajiny americký prezident Barack Obama. Po zasedání Rady bezpečnosti OSN upozornil Moskvu, že jakákoliv intervence na Ukrajině nezůstane bez odezvy. Blíže to ale nespecifikoval.

V této souvislosti se mluví o ekonomickém tlaku či o tom, že Washington zvažuje bojkot summitu skupiny G8, který má Rusko hostit letos v červnu.

Krizovou schůzi svolalo na pondělí také NATO. Dnes večer zasedne Rada bezpečnosti OSN.

Ruští vojáci přebírají ostrahu objektů na Krymu. Z Moskvy zní hlasy o vyslání kontingentu

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme