Potraviny se stále falšují. Třeba koření chilli práškem z cihel či barvivem

Kontrola potravin v obchodech je stále intenzivnější a zpřísňují se i normy. Velkým problémem přesto zůstává falšování, které se mnohem hůře zjišťuje. Zatímco trvanlivost, datum spotřeby nebo složení výrobku lze najít na etiketě zboží, falešné suroviny odhalí zákazník jen stěží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koření

Koření | Foto: stock exchange

Falšují se různé druhy potravin v různé míře. Může jít třeba i o zavádějící symboliku.

Výrobek se například může „tvářit“, že obsahuje celé jahody, ale na rozdíl od poutavého obrázku na etiketě ve skutečnosti obsahuje jen chemická aromata.

To by se lidé při podrobném zkoumání složení dočíst v informacích o složení na obalu. Ale existují i další, hůře dohledatelné způsoby.

„Kakao může být falšováno rozemletou hmotou z kakaových slupek, takže není dostatečně vyčištěno, koření chilli může být falšováno práškem z cihel nebo barvivem súdán,“ upozorňuje vedoucí auditorka inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas Kateřina Lacinová.

Barvivo súdán patří do skupiny průmyslových barviv, která se běžně používají pro barvení plastů a jiných syntetických materiálů. V Evropské unii se nesmí používat v potravinách. Jenže pro výrobce, kteří se falšování dopouští, je vždy hlavním cílem ušetřit na méně kvalitních surovinách.

„Skořice nebo muškátový oříšek může být falšován slupkami z kávových bobů, do medu se záměrně přidává cukr nebo barvivo, nebo se nedeklaruje země původu. Hovězí maso bylo nahrazeno koňským, vepřové maso obarvené azorubinem může být vydáváno za hovězí,“ vyjmenovává Lacinová.

Hovězí lasagne od firmy Findus obsahovaly koňské maso | Foto: ČTK/AP

Stejně tak mohou nepoctivci klamat zákazníky tím, že místo olivového oleje prodávají slunečnicový nebo řepkový, smíchaný s barvivy. Lidé mají jen malou šanci to odhalit, protože to dokáže jen laboratorní rozbor.

Existují však určité pomůcky, jak se falešným potravinám vyhnout - například označení Klasa. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno oznámila, že všechny potraviny se značkou Klasa, které loni kontrolovala, byly v pořádku a kvalitní.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme