Lány i Hodonín si připomenou narozeniny prezidenta T. G. Masaryka

Památce Tomáše Garrigue Masaryka se pokloní lidé ve středočeských Lánech i v jeho rodném Hodoníně na jihu Moravy. Od narození prvního československého prezidenta dnes uplyne 164 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TGM při projížďce v Lánech

TGM při projížďce v Lánech | Foto: Muzeum T. G. M. Rakovník

Masarykův odkaz je podle historičky Soni Nezhodové ale stále živý.

„On i mluvil o tom, že jestliže lidé žijí bez idejí, nějaké duchovní nadstavby, tak živoří. Tak bych lidem přála, aby měli ideály i přesto, co je všude kolem,“ řekla vedoucí Městského muzea v Hustopečích.

V Hodoníně se lidé sjedou dnes v 17:00 u pomníku TGM na náměstí 17. listopadu. Při pietním aktu položí květiny a zazpívá gymnaziální pěvecký sbor.

V Lánech si prezidentské narozeniny připomenou v sobotu 8. března. Připravená bude ochutnávka Masarykových oblíbených jídel a ve 13:00 se lidé sejdou u jezdecké sochy TGM.

Prezidentem byl Tomáš Garrigue Masaryk zvolen celkem čtyřikrát a v roce 1935 sám abdikoval ze zdravotních důvodů. Poslední roky trávil na zámku v Lánech, kde v září roku 1937 onemocněl zápalem plic.

Masaryk byl prezidentem celkem 17 roků a zemřel ve věku 87 let.

Odhalení pomníku TGM 28.10.1928 | Foto: Klub T.G.M. v Užhorodě

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme