Argentinsko-španělský gang chtěl pašovat kokain ve skluznicích lyží

Argentinská policie zatkla skupinu, která se snažila pašovat do Španělska kokain ukrytý v lyžích. Pět Argentinců a dva Španělé tak chtěli do Evropy běžným letem dovézt 14 kilogramů drogy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kokain, ilustrační foto

Kokain, ilustrační foto | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Laura K.

Protidrogová jednotka argentinské policie objevila drogu ukrytou v dutinkách pod skluznicí lyží na poslední chvíli. Domovní razii naplánovala přesně na den, kdy gang hodlal do Evropy i se sportovním vybavením odletět.

Policisté sledovali pašeráky už několik měsíců předem, nejspíš ale nevěděli, jak přesně chtějí drogu ze země vyvést. Při prohlídce našli kokain ve skluznici sedmi párů lyží, v každé z nich bylo slisováno kilo drogy. Za jednu takovou lyži by v Evropě dostali v přepočtu dva miliony korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pašerácích kokainu informoval jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

S podobně vynalézavým způsobem pašování drog se začátkem února museli vypořádat také policisté ve Španělsku. Pašeráci se tam snažili přepravit téměř tunu kokainu pod hladinou Středozemního moře mezi Valencií a Málagou. Drogu uložili do batohů vybavených plováky a elektronickým lokalizačním systém. Policie je ale odhalila.

Argentinsko-španělský gang ale necílil pouze na kokain. Vyšetřovatelé při domovní prohlídce našli také skoro 50 tisíc tablet extáze, kterou muži zásobovali taneční párty i jednu z bohatých čtvrtí Buenos Aires.

Obchod s narkotiky je na jihoamerickém kontinentu spíš doménou Kolumbie, Peru nebo Bolívie. Katolická církev ale ve své nedávné studii varovala, že šíření drog právě v Argentině by se mohlo vymknout kontrole.

David Koubek, Matěj Skalický, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme