Ve výběrovém řízení na ředitele ÚSTRu zatím vítězí Francouzka Blaiveová

Volba nového ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je v polovině. Z osobních pohovorů zatím vyšla nejlépe bývalá členka vědecké rady, francouzská historička Muriel Blaiveová, která získala nejvíce bodů od volební komise a předběhla tak čtyři své soupeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Jediná žena ve výběrovém řízení dosáhla v několika kategoriích skóre 50,88 bodů. Jen o desetiny bodů za ní skočil první náměstek ústavu Zdeněk Hazdra, a vysoké hodnocení komise měl i někdejší šéf vědecké rady ÚSTR Adrian Portmann von Arburg, ten dostal 44,95 bodu.

Daleko za těmito uchazeči pak skončil bývalý pracovník ministerstva obrany Viktor Meca s asi 20 body a nejnižší hodnocení komise získal bývalý kontrolor Nejvyššího kontrolního úřadu Karel Světnička. Ten dostal jen 3,18 bodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výběrovém řízení informovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Podle jednoho z radních ÚSTRu, Michala Uhla, dosáhli všichni uchazeči stejného skóre co se týká vzdělání. Všichni mají doktorát. V dalších kategoriích už se ale rozcházeli.

„Zkušenosti s řízením, organizačně-manažerské schopnosti, zahraniční zkušenosti, publikační činnost, koncepce rozvoje a ústní pohovor. Základní rozdíl mezi třemi prvními a panem Mecou a Světničkou byl jednak v koncepci, ale i v ústních pohovorech.“

Podrobné výsledky i s konkrétním bodováním mohou lidé už teď najít na stránkách ÚSTRu. Rada bude při volbě nového ředitele k bodování komise přihlížet. Podle Michala Uhla sice není žebříčkem nijak vázaná, ale určité vodítko to pro rozhodování bude.

Radní Michal Uhl odhaduje, že by definitivní rozhodnutí mělo padnout v polovině dubna.

Muriel Blaiveová při přijetí v Senátu | Foto: Senát PČR

Do té doby ale musí Poslanecká sněmovna nominovat a Senát schválit chybějící dva členy Rady ÚSTRu, aby byl její volební mandát silnější. To by se mohlo stát už na březnovém zasedání.

Na volbu nového ředitele ÚSTRu by prý neměla mít vliv ani žaloba sesazeného ředitele ústavu a nynějšího ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL. Ten tvrdí, že ho rada svrhla neprávem a že šlo o politický puč.

Odpovědi na otázku, zda by se na post vrátil, se ale vyhýbá: „Já nechci předjímat výsledek nezávislého soudu, až rozhodne, tak nastane chvíle, kdy budeme řešit další otázky.“

Podle Michala Uhla ale rada jednala v rámci svých pravomocí a není důvod se o termín nebo platnost nové volby ředitele obávat.

Ústav pro studium totalitních režimů vznikl v roce 2007 jako organizační složka České republiky určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu. Jeho řediteli byli Pavel Žáček (do 2010), Jiří Pernes, pověřený Zdeněk Hazdra (2010) a také současný ministr kultury Daniel Herman (do 2013). Od odvolání Hermana vede instituci Pavla Foglová.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme