John Kerry se znovu snažil přimět ruského ministra zahraničí Lavrova ke spolupráci

Západ se dál snaží přimět Rusko ke spolupráci na vyřešení nejvážnějšího konfliktu od konce studené války. Na Krymu se vyostřuje napětí mezi okupujícími ruskými silami a obklíčenými ukrajinskými jednotkami. Americký ministr zahraničí John Kerry Moskvu varoval, že jakékoli další kroky Ruska vedoucí k anexi Krymu zavírají cestu k diplomatickému řešení krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem

Americký ministr zahraničí John Kerry se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem | Foto: Larry Downing | Zdroj: ČTK

John Kerry podle amerického ministerstva zahraničí znovu telefonoval se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Moskvě opět vyslal varování, že jakékoli další ruské vojenské provokace na Krymu či jinde na Ukrajině a kroky k zabrání poloostrova Ruskem by zlikvidovaly zbývající šance na vyřešení konfliktu prostřednictvím diplomacie.

Prezident Barack Obama si už v pátek telefonoval s lídry hned šesti evropských států - Francie, Británie, Německa, Litvy, Lotyšska a Estonska. Prezidenty pobaltských států, kteří vzhledem k bezprostřední blízkosti Ruska a vlastní ruské menšině sledují dění s nervozitou, Obama ujistil o podpoře a v případě nutnosti i vojenské ochraně NATO.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme