Prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness jde před soud. Je obviněn z daňových úniků

Bavorskému fotbalovému velkoklubu Bayern Mnichov se daří. Jeho prezidentovi Ulimu Hoenessovi však kazí radost soukromé problémy. Dnes začíná v Mnichově soudní proces, který bude řešit Honessovy údajné milionové daňové úniky. Případ pozorně sledují média v Německu i v zahraničí. Hoenessovi hrozí v krajním případě až 10 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Bayernu Mnichov a slavný německý fotbalista Uli Hoeness

Prezident Bayernu Mnichov a slavný německý fotbalista Uli Hoeness | Zdroj: Reuters

„Uli je bez přehánění motor FC Bayernu, bez jeho neuvěřitelného nasazení by Bayern nebyl tím, čím je,“ nechal se slyšet Karl Heinz Rummenige na výroční konferenci slavného mnichovského klubu.

Bývalého reprezentanta, prezidenta a předsedu představenstva FC Bayern tak dohnal k slzám.

„Byla to velká chyba, a soud mu dává šanci, aby vše vysvětlil. Byla to opravdu chyba, ale i katolická církev dává druhou šanci," říká německá fotbalová legenda a Hoenessův spoluhráč Franz Beckenbauer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aféře Uliho Hoenesse informovala zahraniční zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Bavorský velkoklub se semkl za svým předsedou, podporu mu demonstrativně vyjadřují dnešní hráči i současný trenér Guardiola. Ne všichni v Německu ale mají stejný názor.

„Obyčejní lidé platí daně dříve, než vidí výpis svého platu, co si pak mají myslet, když vidí, jak snadno se člověk stane milionářem, když část svého majetku ukrývá v daňových rájích," bouřila v době odhalení Hoenessova případu v parlamentu německá opozice.

Soudce se už nechal slyšet, že v soudní síni se bude s Ulim Hoenessem zacházet jako s každým jiným občanem. Proces se připravoval několik měsíců a stejně dlouho zřejmě potrvá, než bude vynesen verdikt.

Už teď 62letý Uli Hoeness, který byl roky považovaný za Matku Terezu německého fotbalu, získal nálepku chamtivce a podvodníka. Bez ohledu na to, že část jeho v eurech více než třímilionového daňového podvodu ve Švýcarsku je promlčená.

„Uděláme vše proto to, aby soud vyslyšel naše argumenty,“ prohlašuje Hoeness. Úřadům se loni v dubnu udal sám. I kvůli promlčení úniků chtějí Hoenessovi obhájci žádat maximálně podmínku s pokutou.

Podle mnohých expertů tak muži, který kvůli adrenalinu v letech 2002 až 2006 hazardoval s akciemi, hrozí maximálně podmínečný trest.

Klára Stejskalová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme