Odvolání Červíčka z postu šéfa policie bylo podle Chovance v pořádku

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) potvrdil platnost odvolání bývalého šéfa policie Martina Červíčka. Poradní komise zamítla rozklad, který Červíček dříve proti svému odvolání podal. Červíček rozhodnutí uznal. Soudní spor zahajovat nebude a chce dále zůstat u policie. Informoval o tom mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo), Petr Lessy a Martin Červíček

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo), Petr Lessy a Martin Červíček | Foto: Filip Jandourek

„Velmi děkuji brig. gen. Martinu Červíčkovi za jeho konstruktivní přístup při řešení problému. Vážím si toho, že v zájmu stability policejního sboru přijal rozhodnutí nezávislé komise,“ uvedl Milan Chovanec ve zprávě zveřejněné na stránkách ministerstva vnitra.

Dodal, že se těší na vzájemnou spolupráci s Červíčkem a také, že vítá, že „konečně můžeme přistoupit k transparentnímu výběru nového policejního prezidenta s nezpochybnitelným mandátem“.

Červíček byl v čele policie od léta 2012, kdy nahradil odvolaného Petra Lessyho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Radiožurnálu byli předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek a Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt

Z funkce ho odvolal letos v lednu ministr vnitra Martin Pecina, podle poradní komise se totiž stal Červíček policejním šéfem neoprávněně. Červíček pak proti svému sesazení podal rozklad.

Ve sporu šlo hlavně o odvolání Červíčka z funkce, kterou zastával před tím.

„Milan Chovanec se ztotožnil s názorem senátu poradní komise, že tehdejší ministr vnitra Jan Kubice nebyl služebním funkcionářem příslušným k odvolání tehdejšího plk. Mgr. Martina Červíčka z funkce náměstka policejního prezidenta,“ píše se ve zprávě na webu ministerstva.

Odvolat Červíčka z funkce náměstka měl podle komise právo jen jeho přímý nadřízený, tedy policejní prezident či jím pověřený náměstek, nikoli ministr vnitra.

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek se domnívá, že Martin Červíček chce tímto krokem pomoci policii a neblokovat výběr nového policejního prezidenta.

„Pokud by se obrátil na soudce žalobou proti pravomocnému rozhodnutí, mohlo a nemuselo by to být v jeho prospěch, těžko odhadovat. Trvalo by to třeba dva roky a po tu doby by ministr nechtěl místo policejního prezidenta obsadit. A jeho zastupování na dobu delší než měsíc, je velmi problematické,“ vysvětluje Štěpánek.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme