Do slovenských kin přichází dokument o odvolaném arcibiskupovi Bezákovi

Příběh bývalého trnavského arcibiskupa vyvolává na Slovensku emoce i téměř dva roky po jeho odvolání. Zaujal i režisérku Oľgu Záblackou. Ta o Robertu Bezákovi natočila dokument, který míří do slovenských kin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Olga Záblacká

Režisérka Olga Záblacká | Foto: Vojtěch Berger

Předloni v létě Roberta Bezáka papež bez jasného důvodu odvolal z funkce trnavského arcibiskupa. Velkou část slovenských katolických věřících rozladil postup církve, která odvolání oblíbeného kněze nijak nevysvětlila.

Snímek „Arcibiskup Bezák - sbohem“ končí záběrem, v němž hlavní postava nastupuje do vlaku. Kvůli svojí kauze totiž Robert Bezák opustil Slovensko a od loňského prosince žije v Itálii.

První slovenský dokument o Robertu Bezákovi je velmi osobní a kamera se k hlavní postavě dostala hodně blízko. Bezák ve filmu vypráví například o tom, jak ještě za studií odmítl spolupráci s StB, která mu nabízela možnost studia v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový slovenský celovečerní dokument představil zpravodaj Vojtěch Berger

Bezákův příběh zaujal režišérku Oľgu Záblackou:

„Opravdu si myslím, že veřejnost měla právo vědět, co jejich oblíbený arcibiskup udělal, že musel být takto velmi potrestaný.“

V pouhých 49 letech se Robert Bezák stal arcibiskupem v Trnavě, kde postupně začal upozorňovat na neprůhledné financování diecéze z doby jeho předchůdce Jána Sokola.

Odvolání předcházela papežská vizitace

Po pouhých třech letech Bezáka odvolal z funkce papež Benedikt XVI. Odvolání předcházela papežská vizitace v Trnavě. Vatikán se arcibiskupa ptal například na to, jestli nezesměšňuje kněžský oděv a nechodí příliš často v džínách, nebo na to, kam chodí sportovat a kde se potom sprchuje.

Sám Bezák dnes naznačuje, že ho někdo ve Vatikánu záměrně očernil. Skutečné důvody svého odvolání prý doteď nezná. Bezákovi příznivci za něj nepřestávají orodovat a demonstrovat.

Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák | Foto: ČTK

Ve filmu je slyšet i výrazná česká stopa - Roberta Bezáka se totiž v minulosti zastala řada českých duchovních, na rozdíl od Slovenska, kde biskupové o svém někdejším kolegovi nechtějí vůbec mluvit.

„Konference biskupů Slovenska nepovažuje za správné využívat službu médií na komunikaci s emeritním otcem biskupem,“ říká mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik.

Režisérka filmu Záblacká proto nechce film směřovat ke slovenským biskupům, ale raději rovnou k papeži: „Když oni stále hrají mrtvého brouka. Vlastně nevím, jestli ho chtějí vidět, ale podle mě si najdou způsob, jak ho vidět - a najít na něm něco špatného.“

V polovině dubna se film o Robertu Bezákovi dostane i do českých kin.

Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme