Český rozhlas přilákal na transfuzní stanice po celé republice na 800 dárců

Asi 800 lidí darovalo krev s Českým rozhlasem, desítky z nich se k tomu odhodlaly vůbec poprvé. Praha a Olomoucko hlásí kolem 200 dárců, Brno 150. Řada lidí dorazila i na transfuzní stanice v Plzni a Hradci Králové. Odběry zorganizoval rozhlas už po pětasedmdesáté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev - březen 2014

Daruj krev - březen 2014 | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas se snaží oslovit hlavně ty, kteří se rozhodnou přijít k odběru poprvé v životě.

Do hlavní budovy rozhlasu na pražské Vinohradské třídě přišlo darovat krev 25 lidí, z toho rekordní počet prvodárců – 18. Jednou z nich byla i Martina.

„Zatím mi byl změřen hemoglobin a vyplnila jsem dotazník. Teď ležím a budou mi brát krev. Chtěla jsem už déle darovat krev a tohle se mi hodilo,“ vysvětluje dívka.

„Vpich je proveden, teď nateče trošku krve do vzorkového váčku. Z něj budeme potom odebírat vzorky do zkumavek, ze kterých budeme dělat vyšetření,“ popisuje při odběru sestra Ústřední vojenské nemocnice Sabina Beránková.

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, věkový limit pro prvodárce je 60 let. Ženy mohou darovat krev třikrát ročně, muži čtyřikrát.

V České republice darují krev tři lidé ze sta. Každý člověk přitom za život potřebuje v průměru čtyřikrát krevní transfuzi a dvanáctkrát preparát vyrobený z krve.

Při odběru v Českém rozhlase také mohli zájemci vstoupit do registru dárců kostní dřeně pražského IKEMu. „Je potřeba, aby v databázi registrů byl dostatek mladých, spolehlivých a zdravých dárců, abychom měli z čeho vybírat,“ vysvětluje Gabriela Hošková z registru.

Akce Darujte krev s Českým rozhlasem, která se koná při příležitosti Světového dne dárců krve. | Foto: Filip Jandourek

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme