Ukrajinská armáda se prý nechystá bojovat o Krym, Rusové natahují ostnaté dráty

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčinov vyloučil vojenskou operaci ukrajinské armády na Krymu. Ukrajina prý nechce vyvolat konfrontaci se silnější ruskou armádou kvůli hrozící ztrátě dalších oblastí na východě země. Mezitím pokračují jednání diplomatů i opevňování hranic poloostrova.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják na stanovišti u obce Stavky nedaleko hranic Krymu

Ukrajinský voják na stanovišti u obce Stavky nedaleko hranic Krymu | Zdroj: Reuters

„Nemůžeme se angažovat v nějaké vojenské operaci na Krymu. Tou bychom totiž obnažili východní hranici a Ukrajina by nebyla chráněná, s čímž ruští vojáci počítají,“ řekl agentuře AFP Turčynov.

Turčynov je předsedou parlamentu a je od konce února dočasně pověřený funkcí prezidenta. Je tedy i nejvyšším velitelem armády.

Krym čeká v neděli referendum, v němž mají podle představ krymské vlády tamní obyvatelé potvrdit už dříve vyhlášené odtržení poloostrova od Ukrajiny a jeho připojení k Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přímo na Krymu sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Přípravy už jsou v plném proudu. Na přechodu mezi Krymem a Chersonskou oblastí začali ruští vojáci budovat hranici. Podle ukrajinské agentury Unian a dalších zdrojů už tam natahují ostnatý drát a kladou protitankové miny.

„Do této oblasti není žádný přístup. Ruští vojáci odtud všechny vyhánějí, včetně novinářů,“ popsal z Krymu zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. Proruské vedení Krymu také na poloostrově chystá znárodnění státního majetku Ukrajiny.

Krym před osamostatněním: na základnách je klid, čeká se na referendum

Číst článek

Ukrajina referendum považuje za neústavní. Turčynov ho ve svém posledním prohlášení označil za frašku. Postěžoval si také, že Rusko nechce řešit krymskou otázku diplomaticky.

Jiná diplomatická jednání se však chystají. Dnes bude jednat například ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve Washingtonu s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Postup ruské invaze na Krym - chronologický grafický přehled | Foto: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme