Radnice si nevědí rady s chátrajícími soukromými domy. Problém s nimi řeší řada měst

Opuštěné chátrající domy, často v centru měst, jsou novodobým problémem, s nímž si radnice někdy nevědí rady. Jde totiž o soukromé objekty a jejich majitele často není možné najít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chátrající Vlněna, Brno

Chátrající Vlněna, Brno | Foto: Eva Odstrčilová

V šestitisícové Úpici na Trutnovsku stojí jeden takovýto dům přímo u silnice, na dohled od obecního úřadu. Zloději už všechno cenné odnesli, otevřenými dveřmi a rozbitými okny je uvnitř vidět nepořádek. A ten začíná zapáchat.

„Samozřejmě, že je to problém jak pro obyvatele okolních domů, tak i pro vlastní centrum města, kde najednou vznikne barák, který není obyvatelný,“ říká starosta Úpice Jaroslav Hůlek (ČSSD). Podle něj se městu nedaří kontaktovat majitele a bez jeho souhlasu není možné budovu zabezpečit.

„My můžeme dát maximálně bezpečnostní pásku kolem vchodu, tak aby se nevstupovalo do tohoto prostoru. Vlastní vchod nemůžeme zatlouct, to musíme udělat se souhlasem majitele.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy s opuštěnými chátrajícími domy se zajímal redaktor Václav Plecháček

Jenže ten se městu získat nedaří. Podle referentky odboru výstavby města Úpice Lenky Pozděnové totiž všechny pokusy najít majitele chátrajícího domu selhaly.

„Na adrese, kterou má evidovanou pro doručování, se nám nepodařilo (výzvu) doručit. Zkoušeli jsme to ve spolupráci s městskou policií v Jaroměři, té se to také nepodařilo doručit s tím, že adresát se odstěhoval a novou adresu neznáme,“ popisuje referentka.

Stejný problém přitom trápí řadu dalších měst a obcí. Třeba v Broumově je chátrajících domů dokonce několik. Potvrzuje to místostarosta Kamil Slezák z TOP 09.

„Jsou to samozřejmě většinou domy, které jsou v exekuci; v jednom objektu se soustřeďují bezdomovci. Majitele vyzýváme k tomu, aby si objekty zabezpečili, bohužel odezva od nich je někdy úplně nulová.“

Časovaná bomba

Jde tak o časovanou bombu a města mohou začít situaci řešit až ve chvíli, kdy hrozí zřícení domu. Teprve potom může stavební úřad nařídit například demolici. Starosta Úpice jeden takový případ pamatuje.

„Dřevěné stavení začalo padat na komunikaci a začalo ohrožovat procházející obyvatele. V tomto případě město mohlo nařídit demolici tohoto baráku.“

Ani to však není ideální situace. Město totiž demolici provádí na vlastní náklady a ty následně vymáhá po majiteli. Velmi často ale neúspěšně.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme