Slováci vybírají nového prezidenta. Ivan Gašparovič opustí úřad po deseti letech

Slováci rozhodují, koho pošlou do druhého kola prezidentských voleb. Na úřad hlavy státu kandiduje i premiér Robert Fico. Podle průzkumů má právě on největší šanci vyhrát dnešní první kolo před podnikatelem a filantropem Andrejem Kiskou. Ten se v závěru kampaně musel bránit obviněním, že kdysi jako majitel splátkových společností půjčoval lidem peníze za vysoký úrok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský prezident Ivan Gašparovič po jednání s premiérkou Ivetou Radičovou

Slovenský prezident Ivan Gašparovič po jednání s premiérkou Ivetou Radičovou | Foto: TASR/ Martin Baumann

Kromě podnikatelské minulosti je handicapem Andreje Kisky i jeho politická nezkušenost. Naopak Robert Fico je zkušený řečník a politický matador. Jeho nevýhodou ale mohou být nevyjasněné kauzy, které za šest let v premiérské funkci nasbíral.

Předvolební skromnost premiéra Roberta Fica byla i nebyla na místě. V preferencích se sice držel od začátku vysoko nad 30 procenty, v posledních týdnech ale jeho náskok výrazně stahoval Andrej Kiska. Ten ale v posledních dnech čelil anonymní antikampani. Kvůli splátkovým společnostem, které kdysi zakládal, ho označovali za lichváře.

Slovenského prezidenta budou vybírat i Češi se slovenským občanstvím

Číst článek

S výrazným odstupem na třetím a čtvrtém místě v preferencích zůstávají herec a bývalý politik Milan Kňažko s ústavním právníkem Radoslavem Procházkou.

Protože dnes nejspíš žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů všech oprávněných voličů, o novém slovenském prezidentovi tak nejspíš rozhodne až druhé kolo voleb na konci března.

Kandidáti na slovenského prezidenta | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme