Klíčový svědek vypověděl, že si exministr obrany Barták řekl o úplatek

Proti bývalému ministru obrany Martinu Bartákovi a zbrojaři Michalu Smržovi dnes vypovídají v korupční kauze kolem nákupu armádních tatrovek dva klíčoví svědci ze Spojených států. Barták, tehdy jako první náměstek ministryně obrany, podle obžaloby žádal od manažerů Tatry úplatek 80 milionů korun. Za to prý slíbil, že firma vyhraje armádní tendr na dodávku vozů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss vypověděl, že si mu Barták v únoru 2008 neúspěšně řekl o úplatek

Někdejší předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss vypověděl, že si mu Barták v únoru 2008 neúspěšně řekl o úplatek | Zdroj: ČTK

Exministr obžalobu z korupce odmítá a snaží se zpochybnit důvěryhodnost svědků. Právě proto je jejich osobní účast u pražského soudu důležitá.

Někdejší americký velvyslanec v České republice a bývalý šéf představenstva Tatry William Cabaniss na úvod vypověděl, že mu Barták při pracovní návštěvě Spojených států mezi řečí nabídl, že může za několik milionů vyřešit problémy mezi firmami Tatra a Praga. Přesnou částku dnes Cabaniss neuvedl, nevzpomněl si už ani, jestli šlo o dolary nebo koruny.

„Považoval jsem to za velmi nevhodné prohlášení náměstka ministra obrany. Nevěděl jsem, jak na to mám reagovat, a odešel jsem,“ řekl soudu Cabaniss.

Barták: Pouze jsem hájil zájmy ČR

Tatra se v té době soudila se subdodavatelem, kterému vypověděla smlouvu. Podle Bartáka ale právě spolupráce s českou Pragou Tatře zakázku získala. Proto prý managerům doporučil dát Pragovce kompenzaci.

„Tunelování, to je to, co dělal americký managenet. Mám-li být souzen za to, že hájím zájmy české firmy a České republiky, tak s k tomu hrdě hlásím,“ tvrdí.

S vedením Tatry prý Cabaniss záležitost probral. Na policii ovšem firma vše oznámila až ve chvíli, kdy se o kauzu začali zajímat novináři.

Exministr Martin Barták označil obžalobu z korupce za účelovou konstrukci | Foto: ČTK

Druhým klíčovým svědkem je americký zástupce Tatry Duncan Sellars: „Už jsem v této věci vypovídal třikrát, takže to bude jen opakování stejného svědectví na jiné úrovni. Od soudu jsem ale dostal naléhavou žádost o osobní svědectví, a tak jsem přijel," říká.

„Nejsem z toho nijak nadšený, ale je to moje povinnost. Ten případ je důležitý pro vývoj české justice a systém zadávání veřejných zakázek,“ dodává.

On i Cabaniss se už dříve ve výpovědích shodli na tom, že jim Barták nabízel za úplatu 80 milionů korun hladký průběh zakázky na dodávku 500 armádních vozů.

Majitel zbrojařské firmy a Bartákův známý Michal Smrž prý zase předstíral, že má kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Američanům údajně slíbil schůzku s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a za zprostředkování požadoval desítky milionů korun. Také Smrž vinu popírá.

ČTK, Ondřej Himmer, Evelyna Kulíšková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme