Přebujelá administrativa zhoršuje čerpání evropských dotací, tvrdí Svaz měst a obcí

Malé obce i velká města bojují s úředníky, a to hlavně při čerpání evropských dotací. Rozsáhlé kontroly zatěžují radnice a samotné starosty zdržují od práce. Připočíst je třeba také nemalé výdaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dechberoucí výhled z Báry na Chrudim

Dechberoucí výhled z Báry na Chrudim | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Audit v Chrudimi například prokázal, že město při rekonstrukci Klášterních zahrad neoprávněně utratilo tři halíře. Radnice je musela vrátit.

„Kontrola tam byla týden. Po týdnu mi přišla písemná zpráva o tom, že jsem povinen tyto neoprávněně čerpané finanční prostředky bankovním převodem vrátit na účet donátora,“ posteskl si starosta Chrudimi Petr Řezníček z SNK ED.

Vymáhání tří halířů se nakonec značně prodražilo. „Doporučený dopis – 37 korun, bankovní převod – 2,60 a práce dvou kontrolních orgánů, které se na tom v týdnu podílely. To neumím vyčíslit, ale určitě ti lidé nepracovali za minimální mzdu,“ vypočítává starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Iveta Záleská

Přebujelá administrativa ztěžuje život zejména starostům na malých obcích, kde není dost úředníků, kteří by se této práci mohli věnovat. Kontroly nejsou přiměřené, myslí si místopředseda Svazu měst a obcí České republiky a nezávislý starosta Josef Bezdíček.

„Někdo z NKÚ přijde na kontrolu, zjistí, že tam je nedostatek. Přijde další kontrola, třeba správce, a zjistí, že to je v pořádku. Takže starosta vůbec neví, co má jak dělat. Jestli peníze, které mu byly uloženy v pokutě, a vrácení finančních prostředků jsou spravedlivé, nebo nejsou spravedlivé,“ vysvětluje.

Nedostatečné čerpání dotací

Podle Bezdíčka je to jeden z důvodů, proč se městům a obcím nedaří dostatečně čerpat peníze z Evropské unie. Od roku 2007 získala Česká republika na dotacích z EU téměř 400 miliard korun, což je zhruba polovina z přidělených peněz.

„Máme zkušenosti z Rakouska, z Německa. Tam je to podstatně jednodušší, nejsou tam takové byrokratické překážky. Myslím si, že my si děláme byrokratické překážky v podstatě sami, protože jsme s odpuštěním papežštější než papež. Když přijde něco z Evropské unie, tak k tomu naopak přidáváme, místo abychom to na národní úrovni snižovali a vycházeli vstříc našim starostům a starostkám,“ upozorňuje Bezdíček.

České regiony mohou do roku 2020 z Evropské unie získat až 250 miliard korun. Například Pardubice budou o dotace usilovat společně s Hradcem Králové. Díky tomu dosáhnou na více peněz – rozdělit si mohou až 12 miliard korun.

„Nebudou to jenom společné projekty, obě města budou čerpat i samostatně. V této chvíli máme zhruba 50 projektů, které se týkají dopravy, životního prostředí, nakládání s odpady,“ přibližuje primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice.

Svaz měst a obcí teď chce tlačit na vládu, aby zjednodušila administrativu, a zlepšila tak čerpání evropských dotací.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme