EU chystá sankce za invazi na Krym, hospodářsky to Rusy zřejmě nezabolí

Lídři členských států Evropské unie v Bruselu jednají o sankcích proti Rusku za jeho invazi na Krymu. Podle vyjádření diplomatů postihnou některé členy ruské vlády. Na hospodářské sankce zřejmě nedojde. Premiéři zemí EU také řeší asociační dohodu s Ukrajinou. Politickou část smlouvy, která má stabilizovat situaci na Ukrajině, by mohli podepsat už dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Bruselu je i ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (snímku s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem)

V Bruselu je i ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (snímku s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem) | Zdroj: ČTK

Zmrazení kont a zákaz cestování do Evropy už EU uvalila před několika dny proti 21 ruským a krymským politikům a vojákům, teď by k nim mohli přibýt další.

Za připojení ukrajinského Krymu k Rusku nejspíš EU podobně potrestá vybrané členy ruské vlády a nejbližší spolupracovníky prezidenta Putina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném podpisu asociační dohody EU s Ukrajinou mluvil v Ranním interview premiér Bohuslav Sobotka

„Pokládám za možné, že se otevře diskuse o možném rozšíření druhé fáze sankcí. Jde o to, že bude omezen vstup některých konkrétních představitelů Ruska, kteří se podílejí aktivně na snahách odtrhnout Krym od Ukrajiny,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu premiér České republiky Bohuslav Sobotka.

„Může také dojít k omezení jejich dispozic s majetkem, který mají na území Evropské unie,“ dodal Sobotka.

Na seznam ruských představitelů zasažených sankcemi podle informací Českého rozhlasu osmadvacítka přidá vicepremiéra Dmitirije Rogozina nebo Putinova poradce Vladislava Surkova.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném rozšíření sankcí mluvili zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska, předseda Asociace exportérů Jiří Grund a ředitel Občanského institutu Roman Joch

„Další opatření, která významně naruší hospodářské a politické vztahy,“ jimiž Rusku před dvěma týdny hrozil v případě eskalace situace na Krymu předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, zřejmě nakonec nebudou hospodářské povahy.

Uvalení ekonomických sankcí na Rusko podle diplomatů velká většina zemí odmítá. Krizi chtějí státy osmadvacítky řešit především dohodou. EU by však mohla začít hospodářské sankce alespoň připravovat.

Ve hře je i zbrojní embargo

Podle diplomatických zdrojů Českého rozhlasu navíc některé země v čele se Švédskem chtějí proti Rusku zavést zbrojní embargo.

Prodej zbraní mezi Ruskem a Unií není velký, země jako Francie ale v poslední době dohodly významné zbrojní zakázky. Řada států tak se zbrojním embargem zřejmě nebude souhlasit.

Ondřej Houska, Silvie Třeslínová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme