Lidé začnou šetřit teplem, slibují si od měřičů spotřeby odborníci i ministerstvo

Každý, kdo žije v bytě s ústředním vytápěním, bude muset mít od příštího roku nainstalováné takzvané poměrové indikátory vytápění. Měřiče mají za úkol ukázat aktuální spotřebu na každém radiátoru. Od jejich zavedení si ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že lidé začnou teplem více šetřit. Indikátory vytápění budou pro průměrný panelákový byt stát kolem třech tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Když lidé uvidí konkrétní čísla spotřeby, začnou teplem více šetřit, myslí si odborníci. Zavedení poměrových indikátorů by také mělo do systému přinést více spravedlnosti.

„Záměr je motivován tím, aby se rozúčtování tepla spravedlností přiblížilo rozúčtování jiných energií, jako je voda, elektřina nebo plyn,“ dodává specialista na energetiku a vytápění Rostislav Brandejs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o takzvaných poměrových indikátorech vytápění zjišťovala Iva Zítková

Názory na měřiče se různí. Někteří nájemníci je vítají, obavy mají majitelé panelových domů.

„Já jsem pro měřáky z toho důvodu, že jako fyzická osoba můžeme ušetřit. Výhoda je v tom, že si sami můžeme regulovat spotřebu tepla,“ myslí si paní Ledvinková, která žije v panelovém domě v Děčíně.

Jiný názor má její sousedka paní Hojsová, která bydlí v bytě pod střechou. „Třeba lidé pode mnou budou šetřit, vedle mě šetřit a já budu muset topit víc. Jsem pod střechou a je tady zima,“ říká Hojsová.

Podle specialisty na energetiku a vytápění Rostislava Brandejse z toho ale nemusí mít strach.

„Díky fyzikální vlastnosti tepla, kterou je prostupnost zdí, nelze nikdy změřit přesnou spotřebu tepla jednoho bytu. Proto je celková dodávka tepla rozdělena na základní a spotřební složku. Navíc je ještě zohledněno umístění bytu, zda je na kraji, nebo uprostřed objektu. Byty, které mají venkovní zdi, jsou koeficientem zvýhodněny,“ upozorňuje Brandejs.

Za chybějící poměrové indikátory vytápění hrozí pokuta

Nových měřičů se obává i majitelka panelového domu s šestadvaceti byty, paní Zuzana. Za indikátory tepla zaplatí kolem 80 tisíc korun. Současný způsob vytápění domu byl podle ní do této chvíle úsporný a všem nájemníkům vyhovoval.

Premiér uvedl do úřadů nové ministry. Na snímku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Dá se tam nastavit topná křivka, dají se nastavit regulace a my jsme s tím byli velmi spokojení. Regulovali jsme si to na patě baráku a všichni měli jakoby stejný podíl tepla,“ vysvětluje podmínky majitelka panelového domu.

Majitelka panelového domu má také strach z tvorby plísní. Po namontování měřičů tepla na každý radiátor by podle ní mohli lidé začít výrazně šetřit a přestat některé místnosti úplně vytápět.

Povinnost mít v bytě poměrové indikátory tepla vychází z evropských předpisů. Pokud je majitelé domů a bytů nekoupí, hrozí jim od příštího roku statisícové pokuty.

Iva Zítková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme