V kauze Ivo Rittiga soud propustil z vazby poslední tři obviněné

Soud propustil z vazby poslední tři obviněné v kauze Ivo Rittiga. Po samotném podnikateli a advokátu Marku Stubleymu dnes pustil na svobodu i Petera Kmetě a Jana Janků a Davida Michala. I oni ale dál čelí obvinění z vyvádění peněz z Pražského dopravního podniku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Po Ivo Rittigovi, hlavní tváři kauzy, a Marku Stubleymu, které soud propustil už včera, dnes zamítl vazbu také pro advokáta Davida Michal, Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě i jednatele tiskárny Neograf Jana Janků.

„To, čeho jsem byl svědkem, byla opravdu bezbřehá libovůle státního zástupce. Je to pro mě velká deziluze, kam až může zajít státní zástupce,“ kritizoval Janků v České televizi po svém propuštění z vazby žalobce Adama Burgulu.

Ten podal návrh na vazbu pro všech pět obviněných poté, co jim soud vrátil cestovní doklady. Podle Borguly hrozilo, že se pokusí vyhýbat trestnímu stíhání v zahraničí.

„Tyto obavy mám, proto jsem podal ten návrh. Obvodní soud pro Prahu 5 se s těmito důvody neztotožnil a obviněné do vazby nevzal. V tuto chvíli mně nezbývá nic jiného než toto rozhodnutí respektovat,“ řekl Borgula.

Žalobci se bojí útěku obviněných

Pokud ale vyšetřování neodhalí nové důkazy, které by návrh na vazbu ospravedlňovaly, nemůže žalobce se stávající situací nic dělat.

„Vyšetřování pokračuje dál s obviněnými na svobodě bez jakéhokoli omezení. Uvidí, zda obava státního zástupce byla důvodná, či nikoli. Pokud by byla důvodná, došlo by k maření, budeme na to reagovat případnými dalšími návrhy,“ potvrdila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Největší obavy z útěku mají vyšetřovatelé u Ivo Rittiga, který je rezidentem v Monaku. Jeho právní zástupkyně Karolína Babáková ale Českému rozhlasu řekla, že Rittig zatím zůstává v Praze a spravedlnosti se vyhýbat nechce.

„Předpokládám, že do Monaka dříve nebo později určitě pojede, ale určitě se zase do České republiky vrátí, pokud to bude potřeba, pokud to budou policisté potřebovat,“ podotkla Babáková.

Všech pět obviněných mělo podle obžaloby prát špinavé peníze získané díky zakázce na tisk jízdenek pro pražskou MHD. Sedmnáct haléřů z každého prodaného lístku podle vyšetřovatelů posílal Neograph přes zprostředkovatele na účet Rittiga. Pokud jim soud vinu prokáže, hrozí všem až osmiletý trest a propadnutí majetku.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme