Rusové dobyli ukrajinskou základnu v Belbeku. Krym mají pod kontrolou

Rusové dobyli ukrajinskou vojenskou základnu v Belbeku na Krymu. Asi pětistovka Ukrajinců odmítla složit zbraně a vojáci vyjádřili odhodlání základnu bránit, odpoledne na ně proto ruská armáda zaútočila. Rusko už před tím oznámilo, že převzalo vojenskou kontrolu nad Krymem. Podle ruského ministerstva obrany teď Moskva kontroluje více než 150 armádních zařízení a většinu ukrajinské námořní flotily.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krym. Ruští ozbrojenci (v pozadí) obsadili vojenskou základnu v Belbeku

Krym. Ruští ozbrojenci (v pozadí) obsadili vojenskou základnu v Belbeku | Zdroj: Reuters

„Před malou chvilkou vtrhly dva obrněné transportéry přímo do základny, ozývá se střelba, v toto chvíli už jsou na základně i ruští vojáci,“ hlásil krátce před 16. hodinou SEČ přímo od základny zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák.

Zásah byl velmi rychlý, Rusové základnu zpacifikovali během několika minut.

„K hlavní bráně přijel obrněný transportér, na kterém byli ruští vojáci, a v ten samý moment, kdy se dostal k hlavní bráně, tak zhruba asi o nějakých padesát, šedesát, sedmdesát metrů dál prorazil betonovou zeď vojenské základny v Belbeku další obrněný transportér, který udělal volnou cestu pro ruskou zásahovou jednotku,“ popsal Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění přímo u základny v Belbeku sledoval zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák

Ze střech kolem ukrajinské základny pak na situaci ještě dohlíželi ruští odstřelovači. Nejméně jeden z Ukrajinců byl při zásahu zraněn.

Ruská armáda zajala velitele základny Julije Mamčura, kterého odvezla na zatím neznámé místo k dalšímu vyjednávání a začala s odzbrojováním posádky základny.

Zdaleka ne všichni ukrajinští vojáci byli na případný střet připravení se samopaly, většina z nich měla v ruce obyčejnou dřevěnou tyč.

Krym, Belbek. Poslední záběry kamery na dobyté ukrajinské základně ukazují, jak se k zařízení blíží ruský voják | Foto: Záznam kamery na vojenské základně v Belbeku

Vojenskou základnu v Belbeku kontrolovala 204. brigáda stíhacího letectva Ukrajiny.

Rusové se vojáky snažili přimět, aby se vzdali. K základně přijeli ve dvou džípech zástupci ruské armády, kteří přemlouvali plukovníka Mamčura, aby složil zbraně a základnu i s pěti sty vojáky opustil. Pohrozili, že jinak mohou umírat lidé.

Odjeli však s nepořízenou. „Plukovník Mamčur předstoupil před své muže a řekl jim, že jsou dvě možnosti: Vzdát se a složit zbraně, nebo se střetnout s nepřítelem. Pak přikázal svým mužům, aby se rozestavěli do svých sektorů a bránili základnu před ruskou armádou,“ přiblížil Polák.

Belbek nebyl dnes jediným „třaskavým“ místem. Agentura AFP informovala, že „proruské síly“ dnes zaútočily také na ukrajinskou leteckou základnu Novofedorivka u města Saki na východě Krymského poloostrova.

Podle agentury asi dvě stovky neozbrojených mužů za výkřiků „Rusko! Rusko!“ pronikly do areálu, kde začaly rozbíjet okna. Ukrajinští vojáci se opevnili uvnitř jedné z budov a pokoušeli se útok odrazit. Důstojník ruské armády pak vešel dovnitř vyjednávat s Ukrajinci.

Jinak však většina ukrajinských vojáků na Krymu přešla na ruskou stranu. Z 18 tisíc se údajně pouze dva tisíce nepřipojily k ruským silám a chtějí poloostrov opustit. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil velení černomořské flotily, aby všem těm, kteří chtějí poloostrov opustit, ruští vojáci zajistili bezpečný eskort k ukrajinským hranicím.

„Všechno se to děje absolutně dobrovolně. Jestliže někdo chce zůstat sloužit v ukrajinské armádě, může svobodně odjet. Nabízíme jim dopravu i přestěhování rodin a věcí,“ řekl Šojgu.

Moskva se snaží postupně získat pod kontrolu i ukrajinské vojenské lodě, mezi posledními to byla válečná loď Těrnopil.

Poslední informace z ruského ministerstva obrany hovořily o tom, že celkem Rusko obsadilo 54 ze 67 ukrajinských lodí a jednu ponorku.

Třeba v sevastopolské zátoce už vlaje žluto-modrá ukrajinská vlajka jen na jediné lodi, lodi Slavutič.

Postřehy a informace z Belbeku od zpravodaje ČRo Pavla Poláka lze sledovat také na Twitteru zde.

Poloostrov Krym - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, Pavel Polák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme