Z žádné vojenské základny na Krymu už nezazní ukrajinská hymna. Rusko je ovládlo

Jediná ukrajinská základna na Krymu, kde se vojáci nechtěli vzdát, byla v Belbeku, nedaleko od Sevastopolu. Teď je ale už i tato základna v ruských rukou. 23 dní odmítala posádka v Belbeku ruskou nadvládu, která pak zasáhla. Nejtěžší den belbecké základny sledoval od včerejšího časného rána zvláštní zpravodaj na Krymu Pavel Polák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah byl velmi rychlý, Rusové základnu v Belbeku zpacifikovali během několika minut

Zásah byl velmi rychlý, Rusové základnu v Belbeku zpacifikovali během několika minut | Zdroj: Reuters

Posádka 204. brigády stíhacího letectva je krátce před osmou hodinou ranní nastoupená před budovou štábu. Kontrolují se jména.

Jako každé ráno zní ukrajinská hymna. Na stožáru vlaje ukrajinská - modrožlutá - vlajka. Velitel základny Jurij Mamčur nemá rozkazy, platí nadále, že se vzdávat nebudou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vojenské základně v Belbeku natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák

„Chtěl bych tu zůstat, je to skoro jako můj domov. Ovšem chci tady zůstat pod ukrajinskou vlajkou,“ říká voják Alexandr.

Slouží tu už sedmým rokem. Že by někdy musel stát se zbraní v ruce proti Rusům, ho nikdy nenapadlo: „Je to obyčejná podlost. Nikdo nečekal, že by se to mohlo stát.“

Genadij slouží v Belbeku desátým rokem. Že by přešel na ruskou stranu, k ruské armádě, ho vůbec nenapadlo: „Nechci, protože jsem věrný své přísaze.“

Odpoledne dostal velitel základny Jurij Mamčur a jeho pětisetčlenná posádka od ruských sil hodinové ultimátum. Buď se vzdají, nebo se bude střílet.

Velitel základny Jurij Mamčur se s 500 vojáky nechtěl jen tak vzdát | Foto: Reuters

Plukovník Mamčur po vypršení lhůty přikázal vojákům zaujmout svá místa. Špatně vyzbrojení ukrajinští vojáci - kteří měli z velké části v rukou jen tyče - bojovat nechtěli, stejně jako se nechtěli vzdát.

Ruská armáda s pomocí těžké vojenské techniky a zastrašující střelby obsadila základnu během dvou minut. Rusové fakticky ovládli celý krymský poloostrov.

Na letecké základně v Belbeku dnes už žádná ukrajinská hymna znít nebude.

Krym přebírá ruská správa, úřady mají fungovat do týdne

Číst článek

Poloostrov Krym - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme