Symfonici ze San Francisca se představí v Praze na předkoncertu Pražského jara

I když hudební festival Pražské jaro bude až v květnu, už dnes se v Praze představí hudebníci světového formátu. Předkoncert symfoniků ze San Francisca láká příznivce vážné hudby na tradiční květnový festival. Dirigovat bude Michael Tilson Thomas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dirigent Michael Tilson Thomas

Dirigent Michael Tilson Thomas | Foto: San Francisco Symphony

Sanfranciský symfonický orchestr patří mezi světovou špičku a nejžádanější hudební tělesa současnosti. To potvrzuje i hudební publicista Petr Veber, podle kterého bude vystoupení orchestru na předkoncertu Pražského jara unikátním hudebním zážitkem.

„Je to skvělý americký orchestr. Americké orchestry obecně jsou považovány za nejlepší na světě pro dokonalost, se kterou hrají, pro brilanci a naprostou nástrojovou suverenitu,“ říká.

Orchestr na předkoncertu Pražského jara zahraje rozmanitý repertoár pod taktovkou dirigenta Michaela Tilsona Thomase. Ten patří k výjimečným a charismatickým hudebním osobnostem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátním předkoncertu Pražského jara informovala redaktorka Markéta Kaňková

„Je to osobnost s velkým, hlubokým zázemím. Nejen tím emocionálním, tedy prožíváním hudby, ale i v tom, že se zajímá o to, co je za notami. Jde velmi ke kořenům, do hloubky,“ tvrdí Petr Veber.

Symfonici zahájí koncert málo hranou skladbou Antonína Dvořáka. Pak už ale budou doprovázet mladičkou houslistku se slovenskými kořeny Julii Fischer, která zahraje první houslový koncert Sergeje Prokofjeva.

Její vystoupení slibuje podle ředitele Pražského jara Romana Bělora špičkový zážitek.

„Julia Fischer patří mezi nejzajímavější osobnosti mezi soudobými houslisty. Kromě houslové kariéry se velmi intenzivně věnuje také hře na klavír. Je to ukázka osobnosti, která překračuje běžná měřítka,“ popisuje.

Koncert Sanfranciského symfonického orchestru a světové houslistky bude Český rozhlas přenášet ze Smetanovy síně Obecního domu živě od 20 hodin na stanici Vltava.

Pražské jaro 2014 - přenosy | Foto: Adéla Knajzlová

Markéta Kaňková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme