Stávka izraelských diplomatů uzavřela ambasády židovského státu po celém světě

Kdo by chtěl v těchto dnech žádat o víza do Izraele, úspěchu se nedočká. Ambasády židovského státu po celém světě totiž zůstávají kvůli stávce diplomatů zavřené a situace se jen tak nezmění. Zaměstnanci ministerstva zahraničí požadují vyšší platy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeruzalém

Jeruzalém | Foto: Markéta Bartošová

Mzdy izraelských diplomatů se pohybují v přepočtu přibližně mezi 30 a 50 tisíci korunami.

K tomu ještě dostávají další benefity, například příspěvek na bydlení, případně mají ubytování zajištěné zdarma.

V diplomatických službách je také běžné, že stát hradí vzdělání dětí diplomatů nebo na něj alespoň přispívá. To jsou nemalé částky navíc.

Diplomaté si ale stěžují, že na misi musí celá rodina žít z jednoho příjmu, protože jejich partneři často nemohou pracovat. Což se navíc projeví i třeba později v nižším důchodu toho druhého, a tento výpadek chtějí diplomaté nahradit.

Odbory vyhrožují, že stávka není časově omezena, a není tak jasné, jak dlouho budou velvyslanectví mimo provoz. Předchozí zkušenosti navíc ukazují, že ministerstvo financí není ochotné rozpočet na platy diplomatů navýšit, takže stávka se může výrazně protáhnout.

Bojkot zahraniční agendy

Spor už trvá několik roků. Odbory uvádí, že za posledních 15 let kvůli nízkým platům opustila diplomatický sbor třetina zaměstnanců. Situace se postupně vyhrocuje, ani jedna strana nechce ustoupit, a proto začátkem března diplomaté výrazně zpomalili své pracovní tempo a některé výkony přestali dělat úplně.

Kvůli stávce diplomatů prakticky přestalo existovat izraelské ministerstvo zahraničí v Jeruzalémě. Ochranka do něj nepustí ani šéfa resortu Avigdora Liebermana. Diplomaté přestali pomáhat s organizováním zahraničních cest ministrů.

Nepřipravují ani návštěvy zahraničních státníků v Izraeli, takže ohrožena je například dubnová cesta papeže Františka, protože Vatikán nemá v tuto chvíli s kým jednat o programu a dalších detailech cesty.

Ambasády neposílají do Izraele různé zprávy, které jsou klíčové pro analýzy tajných služeb. Velvyslanec při OSN třeba nepodal protest proti iránské lodi plné zbraní, kterou Izrael zajal, a tak se incident nebude vyšetřovat.

Problém s vízy a doklady

Velvyslanci se nebaví ani s novináři, a nemohou proto obhajovat a vysvětlovat oficiální stanovisko Izraele. To vše židovský stát poškozuje a komplikuje práci tamní vládě.

Obyčejných lidí se nejvíc dotkne přerušení konzulárních služeb, což jsou například víza pro cizince nebo vydávání dokladů pro vlastní občany.

Jediné, co na ambasádách funguje, jsou nouzové linky pro případ ohrožení životů izraelských občanů.

Ondřej Bouda, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme