Mini zoo v Nýrsku se rozrůstá, u řeky se kromě kachen zabydlely i nutrie

Nýrsko má novou, a tak trochu neplánovanou atrakci, u řeky se zabydlely nutrie. Lidé je sem chodí krmit, a zvířata tak pěkně prospívají, původní pár se rozrostl na početnou rodinku. Vysoké počty zvířat už ale začaly přesahovat meze a radnice začíná uvažovat o regulaci počtu hlodavců. Tento záměr má své zastánce stejně jako zaryté odpůrce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nutrie se lidí nebojí, neváhají si pro jídlo nejen dojít, ale klidně se nechají nakrmit i z ruky

Nutrie se lidí nebojí, neváhají si pro jídlo nejen dojít, ale klidně se nechají nakrmit i z ruky | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

Nutriím jsou lidské dobroty náramně k duhu a v jednom vrhu se narodí až šest mláďat. Jako nepůvodní druh ale nemají v našich podmínkách žádného přirozeného nepřítele. Z páru hlodavců, který zmizel některému z chovatelů při velké vodě, se brzy stala patnáctičlenná skupina.

„Některým lidem nejsou sympatičtí, tvrdí, že dělají škodu. Já tady bydlím a zatím jsem nepostřehl, že nějakou škodu udělaly,“ říká ochránce nutrií Karel Prouza, který bydlí hned u řeky a zvířata mu chodí až ke vchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o nýrských nutriích připravila Jitka Englová

„Pro ně je přirozené dělat nory, jenže tady to nemají zapotřebí a tady, za ty dva roky, žádnou noru neudělaly. Je fakt, že třeba přijde doba, kdy jich bude neúnosný počet, ale v současné době to tak není,“ dodává.

Nutrie už si na lidi tak zvykly, že se nechávají krmit i z ruky, a když jde někdo po chodníku podél řeky, vyběhnou za ním a čekají, jestli něco dostanou.

„Je to hezký, jen tak se to nevidí,“ pochvaluje si improvizovanou zoo mladá maminka Markéta Horová.

Někteří lidé ale podobně kladný vztah k těmto hlodavcům nesdílí.

„Já bych byl nejradši, kdyby tady nebyly. Protože se ničí břehy a výsledek je potom ten, že se vyhazují další peníze na to, aby se břehy opravily,“ popisuje jeden z obyvatel Nýrska Josef Baier.

I radním z Nýrska už začala rychle se množící zvířena tak trochu přerůstat přes hlavu. Město chce kvůli nutriím začít jednat i Povodím Berounky.

„Nelze vyloučit zahájení regulace nutrii formou odchytu a předání některému z místních chovatelů, ale vzhledem k tomu, že je to atrakcí města, tak si umím představit, že by původní pár nebo počet čtyř až šesti kusů zůstal,“ vysvětluje starosta Nýrska Miroslav Rubáš.

Spokojený pár hlodavců | Foto: Jitka Englová

Anna Maňourová, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme