Při přestřelce s policií zemřel jeden z vůdců ukrajinských radikálů

Ukrajinská policie v noci při zatýkání zabila jednoho z předáků extremistické organizace Pravý sektor Oleksandra Muzyčka. Nejprve se spekulovalo o vraždě nebo akci ruských tajných služeb. Moskva totiž Muzyčka, známého také jako Saša Bílý, dlouhodobě stíhala kvůli vraždám ruských vojáků během čečenské války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové extremistické organizace Pravý sektor protestovali i na barikádách v Kyjevě (únor 2014)

Členové extremistické organizace Pravý sektor protestovali i na barikádách v Kyjevě (únor 2014) | Zdroj: Reuters

Ukrajinské ministerstvo vnitra potvrdilo, že Oleksandr Muzyčko zemřel při pokusu o zatčení ve městě Rivne na Volyni.

Na zvolání „Stůj! Policie!“ vyskočil hledaný muž z okna kavárny a začal střílet po příslušníkovi speciální jednotky Sokol. Kulka zasáhla policistovy brýle a uvízla v přilbě.

Zraněný policista odpověděl střelbou po nohách uprchlíka. Ten upadl, boj ale pokračoval dále. Když Muzyčka zatýkali, byl prý ještě živ. Posádka přivolané sanitky už ovšem konstatovala smrt.

Oleksandr Muzyčko byl podezřelý z vytváření ozbrojeného gangu, který se prý snažil ovlivňovat volyňské úřady včetně soudů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o incidentu zjišťoval redaktor Ondřej Bouda

Policisté tvrdí, že dopadli ještě další tři členy skupiny a zabavili jim útočnou pušku Kalašnikov a pistoli Makarov. Převezli je do Kyjeva, kde jsou vyslýcháni kvůli podezření z banditismu.

Moskva na Muzyčka nedávno vydala mezinárodní zatykač kvůli podezření, že v 90. letech v Čečensku mučil a zavraždil více než dvě desítky zajatých ruských vojáků. Podle ruských vyšetřovatelů jim „lámal prsty, vypichoval oči, strhával nehty a vytrhával zuby; některé pak podřezal, jiné zastřelil“.

Někteří členové Pravého sektoru teď mluví o popravě. Útočníci se údajně přesvědčili, že Saša Bílý nemá neprůstřelnou vestu, a pak ho dvakrát střelili do srdce. Tvrdí, že při incidentu někdo unesl Muzyčkovu tříčlennou ochranku a další dva civilisty.

Prohlašoval, že se smrti nebojí

Pravý sektor se dostal do centra pozornosti při protestech na kyjevském Majdanu, kde fungoval jako ochranka demonstrantů před policejní brutalitou. Spolu s dalšími nacionalistickými spolky, jako je například Trojzubec Stepana Bandery, se v současnosti snaží přetvořit v politické uskupení a kandidovat v předčasných volbách.

Jeho vůdce chce dokonce kandidovat i na ukrajinského prezidenta. To se nelíbí především Moskvě, která na něj také vydala mezinárodní zatykač.

Oleksandr Muzyčko na jednom z posledních videozáznamů předpověděl svou smrt. Podle jeho informací si prý v Kyjevě objednali vraždu:

„Vedení generální prokuratury dalo ministerstvu vnitra pokyn uspořádat hon na politické protivníky. Zajmout je nebo zlikvidovat a vinu svalit na ruské tajné služby.“

Saša Bílý proslul během protestů na Ukrajině nevybíravými útoky na představitele bývalého režimu, mimo jiné zbil prokurátora. „Nebojím se smrti, protože vím, že po mně přijdou další, kteří vědí, co mají dělat,“ uvedl na videozáznamu.

Martin Dorazín, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme