Obama navštívil ve Vatikánu papeže Františka, osobně se setkali vůbec poprvé

Prezidenta USA Baracka Obamu dnes ve Vatikánu přijal papež František. Tématem jejich hovoru byl podle světových médií především boj s chudobou. Obama a papež František – shodou okolností předloňská a loňská osobnost časopisu Time – se osobně setkali úplně poprvé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vatikán. Americký prezident Barack Obama navštívil papeže Františka

Vatikán. Americký prezident Barack Obama navštívil papeže Františka | Zdroj: Reuters

Kolona amerického prezidenta dorazila do Vatikánu krátce po desáté hodině dopoledne, Obamu nejprve čekalo slavnostní uvítání na nádvoří a poté se vydal v doprovodu švýcarské gardy dovnitř budovy. Doprovázel ho i americký ministr zahraničí John Kerry.

Papež s Obamou si podali ruce a americký prezident pak poděkoval za možnost setkat se s hlavou katolické církve. „Jsem váš velký obdivovatel,“ pronesl Obama.

Další jednání již pokračovalo v soukromí mimo dohled kamer. Jak uvedly světové agentury, původně půlhodinová schůzka se protáhla na více než 50 minut.

Prezident přivezl papežovi darem dřevěnou skříňku plnou semínek z ovocných stromů i zeleniny, které se pěstují na zahradě Bílého domu. Šlo o reakci na Františkovo prohlášení, že otevře zahrady papežské letní rezidence veřejnosti. Na truhličce bylo vyryto dnešní datum.

Obama má dnes v Římě naplánovaná i další setkání. Kromě návštěvy Vatikánu, který italská metropole obklopuje, má také schůzku s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem či premiérem Matteem Renzim.

Odpoledne se pak v doprovodu historika chystá na prohlídku Kolosea.

Návštěvu amerického prezidenta doprovázejí přísná bezpečnostní opatření, pocítí to turisté, pro něž bude odpoledne Koloseum zavřené, ale i běžní obyvatelé Říma.

„Problém je to v momentě, kdy pan prezident odjíždí nebo se přesouvá z jedné schůzky na druhou, protože pak ve veškerém okolí jednak nefunguje doprava a za druhé je po cestě rušen i mobilní signál, to znamená, že se nikdo z Římanů v ten okamžik nikam nedovolá,“ popsal v rozhovoru pro Radiožurnál reportér České televize Jakub Nettl, který Obamovu návštěvu v Římě sleduje.

ČTK, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme