Finanční problémy mají hlavně starší fotbalisté, říká hráčská šéfka Haindlová

Byli zvyklí na slávu i pravidelný příjem, jenže obojí časem ztratili. Začali si peníze půjčovat, ale vysoké částky už splácet nedokážou. Řeč je o fotbalistech po konci kariéry, kterých se popsané problémy často týkají. Naštěstí přibývá těch, kteří chtějí své těžkosti řešit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Haindlová

Markéta Haindlová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Kancelář na Kafkově náměstí v Praze začíná být České asociaci fotbalových hráčů těsná, takže se bude stěhovat do větších prostor, než je současných několik metrů čtverečních.

Přibylo práce i nových klientů, kteří se na organizaci obracejí. Podle předsedkyně Markéty Haindlové jde v průměru každý den o jeden nový případ.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční gramotnosti fotbalistů mluvil s Markétou Haindlovou reportér Jaroslav Plašil

„Fotbalisté jsou zvyklí na určitý příjem a určitý životní standard, když ho nemají, tak si začnou půjčovat. Vzhledem k tomu, že nemají žádný fixní příjem, tak si půjčují od lichvářů,“ prozrazuje Haindlová.

Standardní úrok, na který fotbalisté kývnou, je prý patnáct procent. Haindlová je ale vázaná advokátním tajemstvím, proto nemůže být konkrétní v případě klientů. Ale kolik si řádově fotbalisté půjčují, prozradit může: „Řádově se sumy pohybují od půl milionu do milionu.“

Hráčům se prý musí vysvětlit, že si musí zvyknout na jiný životní standard, než na který byli zvyklí. „Často mají nakoupené nějaké nemovitosti, tak jejich prodejem se dají splatit dluhy. A samozřejmě si dál nepůjčovat od podivných institucí,“ nabízí možnost řešení Haindlová.

„Nebo by se měli snažit najít si stabilní zaměstnání, díky kterému by si mohli případně půjčit nějaký menší obnos řádně u banky a postupně dluh splácet,“ dodává předsedkyně České asociaci fotbalových hráčů.

U mladých fotbalistů jsou problémy výjimečné

Ambasadorem asociace je Pavel Nedvěd, členem výkonného výboru Vladimír Šmicer. Těch se sice popsané problémy netýkají, ale právě oni jsou reprezentanty generace, která je malou finanční gramotností hodně zasažená.

Roky na přelomu století provázely přestupy za astronomické částky, vznikaly megalomanské projekty a také v domácích klubech se daly vydělat velké peníze. To už dnes tolik neplatí, a také proto už prý mladší ročníky nemají takové starosti.

„Tyto problémy se týkají hlavně starších, řekněme od 37 let a výš. U mladých narážíme na problémy jen výjimečně, často mají maturitu a někteří si dodělají i bakaláře. Jde o novou generaci, v dnešním fotbale není tolik peněz, ale bylo jich málo, už když začínali, proto to jde často mimo ně. Generace Poborských a Sieglů se jich už netýká,“ dodala Haindlová.

Podobné problémy se snaží řešit také v klubech, kde vzdělání mladých fotbalistů podporují a kontrolují.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme