Lufthansa se připravuje na jednu z největších stávek, ruší už první lety

Německé aerolinky Lufthansa už dnes ruší první lety na mezikontinentálních linkách. Společnost se připravuje na jednu z největších stávek ve své historii. Piloti přeruší práci od středy až do pátku. Jejich protest postihne více než 400 tisíc cestujících.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopady stávky pilotů největší německé letecké společnosti se projevují už den před jejím oficiálním začátkem. Na internetových stránkách společnosti už teď visí seznam desítek zrušených letů, převážně ze Severní Ameriky.

Cestující najdou na internetu seznam všech zrušených letů. Společnost zřídila také horkou telefonní linku, kam se lidé mohou obrátit pro informace.

Stávka se dotkne také letů z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a zpět. „Podle dosavadního vývoje by se tato situace mohla dotknout stovek cestujících. Aktuálně máme informaci, že všechny lety provozované Lufthansou do Frankfurtu a z Frankfurtu na středu, čtvrtek a pátek byly zrušeny,“ upozorňuje mluvčí letiště Václava Havla Eva Krejčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopady stávky pilotů Lufthansa sleduje zahraniční zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

„Zároveň byl zrušen každodenní spoj do Kolína nad Rýnem, který je provozován společností Germanwings. Všem cestujícím doporučuji sledovat informace ne webech daných společností a kontaktovat přímo leteckou společnost,“ dodává Krejčí.

Lufthansa se snaží vnitrostátní linky nahradit železniční a autobusovou dopravou. Cestující si musí letenky vyměnit předem na internetu nebo u odbavovacích přepážek. Mají také možnost letenky vrátit a dostat zpět peníze nebo let přebukovat na jiný termín. Zahraniční společnosti od zítřka nasadí na lety do Německa větší letadla.

Cestující, kteří kvůli stávce uvíznou na letišti, mají nárok na jídlo a pití a společnost jim musí zajistit občerstvení. Většinou obdrží poukázky do letištních restaurací. Pokud dojde k přeložení letu na jiný den, Lufthansa se musí postarat i o nocleh.

Lufthansa je největší leteckou společností v Německu a druhou největší v Evropě. Má 312 letadel (včetně dceřiných společností 608). Létá do 202 destinací v Evropě, Asii, Africe a Americe. V roce 2013 přepravila přes 105 milionů cestujících.

Odbory zastupující piloty mimo jiné požadují, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Chtějí také zvýšení platů o deset procent během nadcházejících dvou let. Piloti Lufthansy přitom patří k těm nejlépe placeným.

Vedení Lufthansy se do poslední chvíle snažilo stávku odvrátit. V krátké době je to už druhý protest, který německého dopravce zasáhne. Minulý čtvrtek přerušili na 11 hodin práci zaměstnanci pozemního personálu.

Ztráty Lufthansy půjdou do milionových částek. Někteří politici kritizují rozsah stávky. Z řad CDU už zazněly návrhy na změnu pracovního práva, které by omezily stávkové možnosti.

Klára Stejskalová, bre, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme