Mládek chce podpořit OKD, pokud bude v Paskově těžit do konce roku 2016

Těžba uhlí na Dole Paskov bude pokračovat až do roku 2016, útlum šachet a odstupné horníkům pak zaplatí stát. To je plán ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD, který odhaduje celkové výdaje ze státního rozpočtu na 1,1 miliardy korun. Podmínkou je, že těžební společnost OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Zdroj: ČTK

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy uvedli, že pokud náklady útlumu ponese jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.

"Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou nákladově téměř neutrální," prohlásil dnes ministr Mládek ve Staříči na Frýdecko-Místecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu ministra Mládka a situaci na Dole Paskov natáčel redaktor Martin Knitl

Podle ministra nejde jen o 1800 zaměstnanců dolu Paskov. „Dá se předpokládat ještě dvakrát tolik lidí v navazujících firmách,“ doplnil Mládek.

Prosadit návrh ve vládě podle něj ale nebude jednoduché hlavně kvůli veřejné podpoře soukromé firmě. Přesto ale čeká, že Česko získá nutný souhlas Evropské komise.

„Tohle je černouhelné hornictví, jeho restrukturalizace byla všude ve světě velmi obtížným problémem. Tu zvláštní pozici černouhelného hornictví ukazují i pravidla Evropské unie, které právě v této oblasti umožňují veřejnou pomoc,“ poznamenal ministr.

Na Dole Paskov hrozí omezení nebo úplné zastavení těžby | Foto: OKD

Vláda by na důl začala platit až v roce 2017

Petr Jonák z OKD je přesvědčený, že ze strany těžařské společnosti je tato dohoda rozhodně splnitelná. OKD je součástí těžební skupiny NWR.

„OKD je skutečně ochotno natáhnout těžbu na Dole Paskov, která je vysoce ztrátová, o další dva roky do roku 2016 výměnou za to, že stát jako kompenzaci pomůže OKD a pokryje technické a sociální náklady útlumu,“ potvrdil Jonák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech dolu OKD mluvili ve vysílání Českého rozhlasu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a mluví společnosti OKD Marek Síbrt

Prodloužení zaměstnaneckých úvazků na Dole Paskov se v příštích letech týká v průměru 1800 lidí. Desítky horníků už se z Paskova přesunuly na jiné šachty na Karvinsku. Odboráři i zástupci OKD už dříve řekli, že doufají, že se z Paskova na Karvinsko podaří přesunout většinu horníků.

„Za poslední dva roky se ceny koksovatelného uhlí, které těžíme v dole Paskov, zřítily o polovinu,“ řekl mluvčí společnosti OKD Marek Síbrt.

Zatím ale firma o ukončení těžby na Báňském úřadě nepožádala, čeká na rozhodnutí vlády. Ta si ale může dát načas. Podle Mládka by vláda v případě schválení návrhu peníze vyplácela až v roce 2017.

NWR se loni propadla do čisté ztráty 970 milionů eur | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, Martin Knitl, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme